Viirus sundis Ukrainat otsima tolmu alt üles nõukogudeaegset hingamisaparaadi kavandit (15)

Copy
Burevisnõki sõjaväetehases on juba mitu aastat pankrotis ning sealsed seadmed koguvad tolmu. Koroonaviiruse kriis tõttu on riigi kaitsetööstuste kontsern UkrOboronProm valmis sellele aga elu sisse puhuma ning alustama nõukogudeaegse disainiga hingamisaparaatide tootmist.
Burevisnõki sõjaväetehases on juba mitu aastat pankrotis ning sealsed seadmed koguvad tolmu. Koroonaviiruse kriis tõttu on riigi kaitsetööstuste kontsern UkrOboronProm valmis sellele aga elu sisse puhuma ning alustama nõukogudeaegse disainiga hingamisaparaatide tootmist. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS / Scanpix

Alarahastatud Ukraina haiglates on tõsine nappus koroonaviirusesse haigestunutele eluliselt vajalikest hingamist toetavatest seadmetest, mistõttu otsis riik hüljatud sõjaväetehasest üles nõukogudeaegsed koitanud juhised hingamisaparaatide valmistamiseks ning loodab asuda nüüd masinaid ise valmistama.

Mõned Ukraina jõukaimad inimesed panustasid oma rahaga hingamisaparaatide ostu välismaalt, kui Ukraina haiglad pöördusid vastava abipalvega president Volodõmõr Zelenskõi poole, kuid riigi kaitsetööstuste kontserni UkrOboronProm esindajad otsustasid hoopis üles otsida ammu kõrvale heidetud hingamisaparaadi kavandi ning taastada kodumaise tootmise.

Hingamisaparaat disainiti nõukogude ajal Kiievis asuvas Burevisnõki tehases, mis praegu kuulub just UkrOboronPromile.

Kontserni asedirektor Mustafa Najem selgitas Reutersile, et vajalikku tehnilist infot sisaldanud arvuti oli aja jooksul kaduma läinud ning kõik aastakümneid tagasi hingamisaparaadi disaininud insenerid on praeguseks pensionil või surnud.

Lõpuks õnnestus UkrOboronPromi ametnikel siiski leida üles nüüdseks kohalikus supermarketis töötav mees, kes teadis, kus suures tehasehoones asusid kolletunud paberile talletatud joonised.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles