Keenia politsei tulistas karantiinikäsku eiranud poisi surnuks

Copy
13-aastane Yassin Hussein Moyo hukkus oma kodu rõdul, kui politsei inimesi tubadesse üritas sundida. Poiss mähiti valgesse linasse ja maeti eile.
13-aastane Yassin Hussein Moyo hukkus oma kodu rõdul, kui politsei inimesi tubadesse üritas sundida. Poiss mähiti valgesse linasse ja maeti eile. Foto: LUIS TATO/AFP/Scanpix

Keenia president Uhuru Kenyatta vabandas täna politsei poolt kasutatud liigse jõu pärast, mille tõsiseimaks näiteks on 13-aastase poisi rõdul surnuks tulistamine. 

Keenias kuulutati eelmisel nädalal seoses koroonaviiruse puhanguga välja ulatuslikud liikumispiirangud. Politsei kasutas piirangute jõustamiseks karme meetmeid, näiteks pisargaasi, kummikuule, aga paraku mõnel juhul ka padruneid.

Nii suri Keenia pealinnas Nairobis 13-aastane Yasin Hussein Moyo. Poiss sai kuulitabamuse oma kodus rõdul seistes, kui politsei inimesi tubadesse sundida üritas. Poiss viibis rõdul koos oma õdede ja vendadega, kes viga ei saanud.

Hukkunud poisi 19-aastane õde Aisha Hussein rääkis uudisteagentuurile AP, et pereema oli kõik lapsed vaid mõni minut varem tänavalt tuppa kutsunud, sest õues oli kosta laske. «Me arvasime, et siin on turvalisem,» rääkis õde.

Ent paraku sai tema noorem vend kuulitabamuse kõhtu. «Vaata ema, see tabas mind,» ütles veritsev poiss.

Poisi isa on juhtunu pärast marus. «Nad tulid karjudes ja meid kui lehmi pekstes, kuigi me oleme seadusekuulekad inimesed,» rääkis mees.

Kokkupõrgetest politseinikega on teatatud ka Kisumu ja Mombasa linnades, kus politseinikud ajasid inimesi taga, peksid neid ja kasutasid pisargaasi.

Vahistatud praamireisijad Keenia suuruselt teise linna Mombasa sadama juures.
Vahistatud praamireisijad Keenia suuruselt teise linna Mombasa sadama juures. Foto: AP/Scanpix

«Ma tahan vabandada kõikide keenialaste ees ülemäärase jõu kasutamise pärast,» ütles president Kenyatta. «Ent ma tahan teile kinnitada, et see probleem [koroonaviiruse kriis] vajab meid kõiki ja kui me liigume kõik ühtmoodi ning ühes suunas, saame sellest üle.»

Keenia politsei vabandas hukkunud poisi perekonna ees Twitteri vahendusel.

Keenias on koroonaviirus tuvastatud 59 inimesel, surnud on üks inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles