GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 02.04.: Moskva võidupüha paraad võib lükkuda sügisesse (2)

Postimees
Copy
Näomaskiga naine võidupüha lähenemist kuulutava plakati taustal Moskvas.
Näomaskiga naine võidupüha lähenemist kuulutava plakati taustal Moskvas. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Kreml teatas, et seoses koroonaviiruse levikuga kaalutakse võidupüha paraadi korraldamisel kahte varianti: selle pidamist ilma pealtvaatajateta või edasilükkamist sügisesse.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 1518

Uusi juhtumeid: 72

Tervenenuid: 300

Surmasid: 19

Uusi surmajuhtumeid: 2

Teste: üle 24 600 (eilse seisuga)

Soome tervishoiu- ja sotsiaalamet (THL) teatas täna, et viimase ööpäevaga lisandus 72 koroonaviirusse nakatunut, mis tõstis tuvastatud viirusekandjate arvu 1518-le. Intensiivravil viibib 62 inimest.

Kõige rohkem nakatunuid on endiselt Uusimaal, 960. Pirkanmaal on 110 ja Päris-Soome maakonnas 69 nakatunut. Enim on nakatunuid vanuserühmas 50 kuni 59 eluaastat (324 nakatunut), haigestunutest 51 protsenti on mehed ja 49 protsenti naised.

THLi hinnangul kuulub üle miljoni soomlase koroonaviiruse riskigruppi. Ligi 200 000 kuulub riskigruppi kroonilise haiguse tõttu, 870 000 vanuse pärast, vahendab Yle.

Soome valitsus märkis eilsel pressikonverentsil, et nakatumiste arvu on suudetud hoida kardetust madalamana.

Soome suurendab veelgi koroonaviiruse testimist, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru. Tema sõnul võib testimise võimekus lähiajal kahekordistuda ning kui lisandub uusi partnereid, siis kolmekordistuda. Hetkel võetakse 2500 koroonaproovi päevas.

Soome kaitsepolitsei (Supo) hinnangul on koroonaviiruse epideemia vahetu oht Soome riiklikule julgeolekule veel väike; oht võib siiski suureneda, kui eriolukord pikeneb.

Kaitsepolitsei täna avaldatud aastaraportist selgub, et olukorda võivad püüda ära kasutada riiklikud ja mitteriiklikud mõjuisikud, kasutades olukorda ühiskondliku ebastabiilsuse suurendamiseks.

Eriolukorras võib suureneda ka meelega levitatava väärinfo hulk ja selle mõju, seisis raportis.

Soome valitsus teatas esmaspäeval, et pikendab koroonaviiruse tõttu seatud eriolukorra piiranguid kuu võrra 13. maini. Algselt pidid piirangud kehtima 13. aprillini. Ühtlasi meetmeid mõnevõrra karmistatakse. Koolides jätkub kaugõpe interneti vahendusel vähemalt mai keskpaigani.

«Uusimaa maakonna piiril jätkuvad liikumispiirangud 19. aprillini. Massiürituste ja restoranide osas kehtivad piirangud 31. maini,» ütles peaminister Sanna Marin.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 458

Uusi juhtumeid: 12

Tervenenuid: 1

Teste: 16 834

Möödunud ööpäeva jooksul tuvastati Lätis 12 uut koroonaviirusega nakatumise juhtu, kokku on nakatunuid 458.

Ööpäevaga võeti proove 1024 inimeselt, kokku on neid andnud 16 834 inimest.

Haiglasse on paigutatud 32 inimest, neist kolm on raskes seisus. Seni veel ei ole Lätis teada antud ühestki surmajuhtumist.

Läti valitsus toetas täna erakorralisel istungil eriolukorra seaduse muutmist selliselt, et valitus saaks voli pikendada eriolukorda mitu korda. Senine seadus lubab valitsusel teha seda vaid üks kord ja mitte kauemaks kui kolmeks kuuks. Seadusemuudatuse peab kiitma heaks veel seim. Praegu on eriolukord kuulutatud välja kuni 14. aprillini.

Läti haridus- ja teadusministeerium teatas hommikul oma veebiteabetunnis uue haridustelejaama loomisest. Uus telejaam Tava klase luuakse kaugõppe toetamiseks eriolukorra ajal, õpetuse sisu kvaliteetseks omandamiseks ja abiks lapsevanematele.

Teisipäeval vastu võetud uute eriolukorra reeglite alusel on välismaalt Lätti saabunud inimestel ühistranspordi kasutamine keelatud.

Uute reeglite alusel peavad välismaalt riiki saabunud inimesed viima oma kontaktid teiste inimestega miinimumini. Muu hulgas on neil keeltaud ka külaliste vastuvõtmine ning külaskäikude tegemine. Otsus võeti vastu, et kaitsta teisi inimesi koroonaviirusesse nakatumise ohu eest.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 649

Uusi juhtumeid: 68

Tervenenuid: 7

Surmasid: 9

Uusi surmajuhtumeid: 1

Teste: 15 635

Täna hommikuks oli Leedus tuvastatud 649 koroonaviirusega nakatunut. Hommikul kella seitsmese seisuga oli riigis tehtud 15 635 koroonaviiruse testi. Eile kontrolliti 2444 proovi, neist 68 osutus positiivseks.

Leedu valitsus kehtestas eile reisikeelu reisimiseks lennukite ja laevadega, keeld jõustub laupäeval, erandiks on laevareisid Saksamaalt Kielist Klaipėdasse.

Laupäevast keelatakse ka reisilennud Leedu lennujaamadesse ja neist välja, välja arvatud Leedu transpordiohutusameti loal, millele peavad heakskiidu andma transpordi- ja välisministeerium.

Uued piirangud ei kehti kaubaveole, mis tähendab, et kaubaautod võivad laevadel Leetu saabuda ning ka lennukitele on lubatud kaubavedu.

Leedu seim suurendas ka karantiininõuete rikkujatele määratavaid rahatrahve, kuid lükkas tagasi valitsuse ettepaneku karistada viiruse teadlikke levitajaid vabadusekaotusega.

Seaduse kohaselt saab eraisikuid trahvida karantiinireeglite rikkumise eest 500 kuni 1500 euroga, ettevõtjaid 1500 kuni 6000 euroga, politsei sai õiguse protokollida rikkumisi.

Eraisikuid sai seni trahvida kuni 140 euroga, ettevõtjaid kuni 600 euroga, neid said määrata tervishoiuametnikud.

Testima hakatakse kõiki ägeda respiratoorse infektsiooni sümptomitega inimesi. Tervishoiuasutustele antakse õigus otsustada, kui sageli tuleks ennetavalt testida tervishoiutöötajaid, kuid neid tuleb ka kõige kergemate sümptomite ilmnemisel testida viivitamatult.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 5466

Uusi juhtumeid: 519

Surmasid: 282

Uusi surmasid: 43

Tervenenuid: 103

Rootsi koroonasurmade arv on kerkinud 43 võrra 282-ni. Ööpäevaga lisandunud surmajuhtumite arv oli väiksem kui päev varem. 

Kinnitatud nakkusjuhtumeid oli Rootsis ligi 5500 ehk siis 24 tunniga lisandus üle 500 nakatunu. 

Tervishoiuametnikud on mures, et lisandunud on eelkõige üle 70-aastaste haigusjuhtumid. 

Uue koroonaviiruse epideemia on Rootsis nõudnud juba 239 inimese elu, teatasid täna tervshoiuametnikud, ööpäevaga kasvas kinnitatud surmajuhtumite arv 59 võrra.

Riigi peaepidemioloogi Anders Tegnelli sõnul on Rootsi «kahjuks jõudnud uuele tasandile». Igapäevaselt teatatakse umbes 500 uuest nakatumisest.

Surnud ja intensiivravile toimetatud on endiselt peamiselt väga vanad inimesed. Surmajuhtumitest on teatatud ka vanadekodudes, mistõttu nende külastamise keeld on endiselt jõus, märkis epidemioloog.

«Me muretseme vanemaealist pärast. Kurv hakkab üles pöörduma. Peaaegu pooled kõigist ravile toimetatutest on vanemaealised,» lausus Tegnell täna.

«Kui vaatame viimast kuud, siis meil on Rootsis olnud üsna stabiilne olukord, kuid nüüd on täheldatav üsna järsk kasv,» ütles Tegnell päev varem.

Rootsi raadio teatas olukorra kaardistamise tulemustest, mille kohaselt on kindlalt koroonaviirusesse nakatunud või nakkuskahtlusega inimesi vähemalt sajas erinevas vallas asuvates hooldekodudes. Ühe hooldekodusid haldava ettevõtte teatel on nende asutustes Covid-19 tulemusel elu jätnud juba 50 hoolealust.

Rootsi teatas eile uutest piirangutest. Elanikel soovitatakse püsida võimalikult palju kodus, vältida tuleks väljas treenimist ja reisimist. Suvekoju või sugulaste juurde reisimine ei ole soovitatav, kui tegu ei ole hädavajadusega.

Üle 70-aastastel ja riskigruppi kuuluvatel inimestel soovitatakse kodus püsida ja inimestega kontakti täielikult vältida.

Kohvikute ja poodide külastamist tuleks vältida, poed peavad piirama klientide arvu. Ohutusnõuded kehtivad ka ühistranspordile, mille teenusepakkujatel soovitati hoida käigus piisavalt palju liine, et säilitada ohutut kaugust kaasreisijatest.

Valitsus keelas eile vanadekodude külastamisele, keelatud on ka 50 inimesest suuremad rahvakogunemised.

Terviseametile on antud korraldus töötada välja riiklik strateegia testide arvu suurendamiseks. Pühapäevase seisuga oli Rootsis tehtud 36 000 testi.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 5071

Uusi juhtumeid: 194

Surmasid: 46

Uusi surmasid: 2

Tervenenuid: 13

Teste: 98 587

Norras viibib haiglaravil 321 inimest, neist 96 on hingamisaparaatide all. See arv on langenud eilsega võrreldes 9 võrra.

Kokku on tehtud Norras 98 587 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 440 haiglatöötajat, 2900 tervishoiutöötajat on karantiinis.

Kõige rohkem surmasid on üle 67-aastaste vanuserühmas, koroonaohvrite keskmine vanus on 83 aastat. Noorim ohver on olnud 51-aastane.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Norrasse saabujatele kehtib kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka kodumaale naasvad Norra kodanikud.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 3548

Uusi juhtumeid: 771

Tervenenuid: 235

Surmasid: 30

Uusi surmajuhtumeid: 6

Viimastel andmetel on Venemaal tuvastatud 3548 Covid-19 nakatunut, viimase ööpäevaga lisandus neid 771.

Venemaa sai Hiinalt 26 tonni humanitaarabi, sealjuures ravi- ja kaitsevahendeid võitluseks koroonaviiruse epideemia vastu. Abisaadetis sisaldab maske, respiraatoreid, kaitsekostüüme, ühekordselt kasutatavaid kindaid, jalatsikatteid ja infrapunatermomeetreid. 

Meditsiinilise varustuse jagab laiali Vene terviseministeeriumi Pirogovi Riikliku Meditsiini ja Kirurgia Keskus.

Kreml teatas täna, et president Vladimir Putin ei ole end isoleerinud ja peab üksikuid kohtumisi, järgides kõiki ettevaatusmeetmeid.

«See ei ole pärisisolatsioon. Vajadusel peab ta üksikuid kohtumisi. Loomulikult järgides kõiki ettevaatusmeetmeid,» vastas Kremli kõneisik Dmitri Peskov küsimusele, kas Putin on end isoleerinud.

«Me juba teatasime, et president teeb pidevalt, korrapäraselt (koroonaviiruse) teste. Testitakse samuti presidendiga kohtuvaid inimesi,» meenutas Peskov.

Moskva haiglajuhil, kes kohtus nädala aja eest Putiniga, diagnoositi teisipäeval koroonaviirus.

Kremlis ja Vene kaitseministeeriumis kaalutakse koroonaviirusega seoses kaht võidupühaparaadi korraldamise võimalust, neist ühe kohaselt peetakse üritus 9. mail pealtvaatajateta, teisel juhul viiakse see üle sügisesse, kirjutab ajaleht Kommersant.

Suure Isamaasõja võidu 75. aastapäeva paraad võidakse RBK teatel viia üle 3. septembrile (Teise maailmasõja lõpu aastapäev) või 7. novembrile, mälestamaks 1941. aasta oktoobriparaadi. Sügisesse lükkamisel peab paraad toimuma täisformaadis.

Ennist ütles Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov, et võidupühaparaadi küsimus on arutusel.

Vene riigiduuma võttis eile vastu seaduseelnõu, mis annab valitsusele õiguse kehtestada Venemaal kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim.

Eelnõu koostajad tegid ettepaneku anda valitsusele õigus kehtestada kogu Venemaal või osal selle alast kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim, samuti käitumisreeglid nende režiimide ajal.

Samuti võeti vastu seadus, millega kehtestatakse kuni viieaastane vanglakaristus inimestele, kes mõistetakse süüdi koroonaviiruse kohta valeinfo levitamises.

Kui isik mõistetakse süüdi kellegi surma või muude raskete tagajärgede põhjustamises läbi tahtlikult eksitava info jagamise eluohtlikke asjaolude kohta, on ta silmitsi kuni kahe miljoni rublase trahvi või viieaastase vangistusega.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suleti väliskülastajatele kuni 1. maini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles