Vene kohus ei rahuldanud opositsiooniaktivisti kaebust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Udaltsov.
Sergei Udaltsov. Foto: SCANPIX

Moskva Tverskoi kohus langetas eile otsuse, mille kohaselt oli opositsiooniaktivisti Sergei Udaltsovi vangistamine seaduslik.

«Udaltsovi karistus oli põhjendatud. Võttes arvesse, et teda hoiti haiglas politsei järelvalve all, on tema karistus täielikult kantud,» kinnitas kohtunik vastuseks Udaltsovi kaitsjate palvele tühistada varasem kohtuotsus, vahendas RIA Novosti.

4. jaanuaril vanglast vabanenud Vasakrinde juht Udaltsov peeti kinni 4. detsembril valimisrikkumiste vastu toimunud meeleavaldusel. Kinnipidamisasutuses näljastreiki alustanud Udaltsovi karistust pikendati esialgu 15 päeva võrra, mida põhjendati asjaoluga, et ühe eelmise aresti ajal oli Udaltsov loata haiglast lahkunud.

25. detsembril pikendati Udaltsovi kinnipidamist veel kümne päeva võrra. Vanglas näljastreiki pidanud Udaltsovi tervis halvenes ning ta viidi haiglasse. Eilsel kohtuistungil Udaltsov kehva tervise tõttu ei osalenud.

Udaltsovi kaitsja Violetta Volkova sõnul pole tema klient seadust rikkunud. Kaitsjate väitel rikuti hoopis Udaltsovi kinni pidamisel tema põhiseaduslikke õigusi ning rikuti vähemalt kolme Euroopa inimõiguste konventsiooni ettekirjutust.

Volkova sõnul sisaldasid ka kohtuprotokollid mitmeid rikkumisi ning kohtunik tõlgendas fakte valesti.

«Kohtu hinnangul kutsus Udaltsov kodanikke üles protestil osalema, häiris liiklust, vandus ja osutas kinni pidamisel vastupanu. Seetõttu andis kohus Udaltsovi tegudele õiglase hinnangu,» leidis aga kohtunik, kelle sõnul tõestasid Udaltsovi süüd ka politseinike tunnistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles