Hiina eitab viirusepuhangu tegeliku ulatuse varjamist

Copy
Turvatöötaja valvamas viiruspuhangu tõttu liikumiseks suletud piirkonda Pekingis.
Turvatöötaja valvamas viiruspuhangu tõttu liikumiseks suletud piirkonda Pekingis. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Hiina eitas täna viirusepuhangu tegeliku ulatuse varjamist, reageerides üha uutele küsimustele lääneriikidelt eesotsas USAga.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Zhao Lijian möönis, et viiruse kiire levik aitas kaasa ebatäpsustele statistikas, kuid lisas, et «mingit varjamist pole kunagi olnud ja me ei luba kunagi mingit varjamist».

Hiina teatas täna, et viirusepandeemia keskmes olnud Hubei provintsi pealinnas Wuhanis oli surmade arv seni teatatust 50 protsenti kõrgem.

Uued andmed, mille linnavalitsus sotsiaalmeediasse postitades avaldas, tõstsid Wuhani koroonaohvrite arvu 1290 võrra 3869ni.

Varasemad vead surmajuhtumite arvus olid Wuhani võimude sõnul tingitud ületöötanud tervishoiutöötajate eksimustest, kes teatasid surmajuhtumitest liiga hilja või valesti. Samuti toodi välja, et kodudes surnud inimeste puhul jäi mõnikord õige surmapõhjus märkimata.

Zhao sõnul võib selliste vigade tekkimist ulatusliku viiruspuhangu algfaasis eeldada.

Wuhani uued andmed tõstavad kogu Hiina koroonasurmade arvu ligi rohkem kui 30 protsendi võrra 4632ni.

Wuhani ja kogu Hiina võime oli juba varem kahtlustatud epideemia tegeliku ulatuse, seal hulgas ka ohvrite arvu osalises varjamises. Selline andmete muutmine annab neile kahtlustele kinnitust.

Hiina riiklik tabloidleht Global Times ütles, et surmajuhtumite arvus korrektuuride tegemine oli vastutustundlik ja põhines faktidel.

«Viimasel ajal on väidetud, et võimud on surmajuhtumite arvu varjanud, ja osa lääneriike pole hoidnud end tagasi neid spekulatsioone võimendamast,» kirjutas leht juhtkirjas. «Loodetavasti suudab andmete korrigeerimine kõik vaidlused lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles