Poola Solidaarsus toetab president Duda tagasivalimist

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Jaap Arriens / ZUMAPRESS.com

Poola president Andrzej Duda, kes kandideerib uuesti ametisse, võitis teisipäeval valitsusmeelse ametiühingu Solidaarsus toetuse.

Solidaarsus aitas aastal 1989 rahumeelsel teel kommunismi kukutada.

Pühapäeval peaks toimuma posti teel läbi viidav valimiste voor, kuid selle organiseerimist on pidurdanud lugematud õiguslikud, põhiseaduslikud, tehnilised ja ohutusalased takistused.

Valitsev parempoolne Seaduse ja Õigluse erakond (PiS) on juba nädalaid olnud surve all hääletamine koroonaviiruse pandeemia tõttu edasi lükata, edasilükkamist on palunud nii liberaalne opositsioon, meditsiinitöötajad, suurem osa elanikkonnast ning isegi mõningad valitsuse enda liitlased.

PiS on seni keeldunud valimiste aega muutmast, analüütikute sõnul seetõttu, et on arvestatud, et PiS-i liitlased Dudal on võimalus saada tagasi valitud pigem varem kui hiljem, kuid hääletuse korraldamine pühapäeval tundub olema järjest enam võimatu.

Teisipäeval leppisid Duda ja Solidaarsus, millel on mitusada tuhat liiget ning mis on PiSiga lähedastes suhetes, kokku ühisplatvormis, milles sisaldub ka lubadus anda rahalist abi neile, kes pandeemia tõttu oma töö kaotavad.

Programmis sisaldub ka pensioniseaduse muudatus, mis võimaldab inimestel oma töölt pensionile jääda pärast teatud arvu aastate töötamist, seni põhines pensioniiga teatud vanuse saabumisel.

Viimase viie aasta jooksul "saime alati raskes olukorras loota presidendile," ütles Solidaarsuse juht Piotr Duda, kes ei ole presidendi sugulane.

Solidaarsuse juht meenutas ka, et ametisoleva presidendi põhirivaal Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, konservatiivse põllumeeste PSL-i erakonna juht, oli aastal 2012 üks põhilistest üldise pensioniea tõstmise toetajatest 67 eluaastani.

Pärast võimulesaamist aastal 2015 alandas PiS aastal 2017 üldist pensioniiga naistel 60. eluaastani ning meestel 65. eluaastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles