Putin keelas Venemaa sõjaväelastel nutiseadmete kaasaskandmise (1)

Copy
Venemaa ajateenija telefoniga rääkimas.
Venemaa ajateenija telefoniga rääkimas. Foto: Dmitri Feoktistov/TASS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas eile korralduse, millega keelas relvajõudude liikmetel teenistuskohustusi täites kaasas kanda nutiseadmeid.

Putini ukaasi kohaselt ei või sõjaväelastel teenistuskohustuste täitmise ajal kaasas olla nutiseadmeid, mille abil on võimalik asukohta jälgida või audio- ja videomaterjali edastada. Sellesse kategooriasse lähevad näiteks nutitelefonid ja tahvelarvutid. Korralduse eiramist loetakse raskeks distsiplinaarrikkumiseks, seisab dokumendis.

Möödunud aastal võeti vastu sarnane seadus, millega keelati sõjaväelastel kaasas kanda nutividinaid, millel on kaamera või millel on olemas internetiühendus. Viimastel aastatel on Venemaa sõdurite poolt hooletult internetti postitatud pildid ja videod paljastanud teavet vägede liikumise ja varustuse kohta.

Venemaa ohvitser rääkimas telefoniga õppusel Vostok-2018.
Venemaa ohvitser rääkimas telefoniga õppusel Vostok-2018. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Mõnede fotode ja videote abil on ära tõestatud muu hulgas Venemaa vägede viibimine Ida-Ukrainas, kus Venemaa üksused ja nende toetusel tegutsevad mässulised on kuus aastat Ukraina valitsusvägedega konfliktis olnud. Venemaa eitab oma vägede kohalolekut Donbassis, kuigi see on korduvalt tõestust leidnud.

Inimõiguslased on mõnel korral kasutanud foto- ja videomaterjali ka tõestusena Venemaa ajateenijate jõhkrast kiusamisest ehk dedovštšinast Venemaa relvajõududes.

Kuigi Putini ukaas kehtib eeldatavasti Venemaa regulaararmeele, siis on videod ja pildid aidanud paljastada muu hulgas ka Putini eraarmeeks nimetatud Wagner Gruppi kuuluvate palgasõdurite jõhkrutsemise Süürias.

Väljaanne Novaja Gazeta avaldas eelmise aasta lõpus ja selle aasta aprillis üksikasju Wagneri eraarmee võitlejate poolt Süürias toime pandud piinamistest, tapmistest ja surnukehade rüvetamisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles