ÜRO peaassamblee kiitis pandeemia ajaks heaks uue hääletusprotseduuri

Copy
ÜRO peaassamblee
ÜRO peaassamblee Foto: Reuters

ÜRO peaassamblee kiitis reedel heaks uue hääletamisprotseduuri eelseisvateks Julgeolekunõukogu uute liikmete valimisteks eesmärgiga piirata COVID-19 pandeemia ajal suuri kogunemisi ning tagada kinnipidamine sotsiaalse distantseerumise normidest.

Selle asemel, et koguneda ÜRO peakorteris asuvas hiiglaslikus hobuserauakujulises saalis, käivad 193 ÜRO liikmesriigi saadikud kordamööda salajasel hääletusel selleks määratud kohas.

Nad hääletavad mitte ainult viie kaheks aastaks määratud ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme üle, vaid ka 54 riigist koosneva majandus- ja sotsiaalnõukogu 18 uue liikme üle, kes jäävad ametisse kolmeks aastaks.

Uue protseduuri kohaselt saadab peaassamblee president kõigile liikmesriikidele kirja vähemalt kümme tööpäeva enne mõlema valimise salajase hääletuse esimest vooru, et neid teavitada kuupäevast ja kohast, kus hääletada saab, ning muust vajalikust infost.

Julgeolekunõukogu valimised pidid esialgse kava kohaselt toimuma 17. juunil, kuid pole teada, kas see kuupäev jääb pidama.

ÜRO peakorter on avatud elutähtsate töötajate jaoks, kuid peasekretär António Guterres käskis kõigil ÜRO töötajatel kuni 30. juunini töötada kodus.

ÜRO julgeolekunõukogul on viis alalist liiget - USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia ja Prantsusmaa  - ning 10 vahetuvat liiget, kes valitakse peaassamblee poolt kaheks aastaks. Igal aastal valitakse viis riiki.

Julgeolekunõukogu on ÜRO kõige mõjukam organ ning seal koha saamine on paljude riikide jaoks kõigi saavutuste tipp, sest see annab neile tugeva hääle rahvusvahelistes rahu ja julgeolekut puudutavates küsimustes.

Sel aastal võistlevad seitse liikmesriiki viie koha eest ning neist kahe nimel käib tihe rebimine.

Lääneriikide grupis võistlevad Kanada, Iirimaa ja Norra kahe koha eest, Aafrika grupis võistlevad Keenia ja Djibouti ühe koha eest. India kandideerib ühegi vastaseta Aasia ja Vaikse ookeani regiooni kohale ning Mehhikol pole konkurente kandideerimisel Ladina-Ameerika ja Kariibi mere riikide kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles