ÜRO: Iraani rikastatud uraani kogus ületab leppes lubatu mitu korda (1)

Copy
IAEA peakorter Viinis.
IAEA peakorter Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Iraan on jätkanud uraani rikastamist kaugemale 2015. aasta tuumaleppes seatud piiridest ning selle kogus ületab lubatu ligi kaheksa korda, teatas ÜRO tuumajärelevalveagentuur reedel.

2015. aasta tuumaleppe kohaselt oli Iraanil lubatud omada 300 kilogrammi rikastatud uraani konkreetse seguna, mis vastab 202,8 kilogrammile uraanile.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) andmetel oli aga Iraanil 20. mai seisuga 1571,6 kilogrammi uraani ehk lubatust ligi kaheksa korda rohkem.

IAEA väljendas reedel ka tõsist muret islamivabariigi soovimatuse üle tagada ligipääs kahele objektile, mida tuumainspektorid soovivad külastada seoses võimaliku deklareerimata tuumamaterjali ja -tegevusega.

Iraan on neli kuud keelanud ligipääsu neile kahele paigale.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa mõistsid mai lõpus hukka USA otsuse tühistada sanktsioonivabastus Iraani tuumaleppesse jäänud riikide firmadele.

Sanktsioonivabastus on osa 2015. aastal Teheraniga sõlmitud lepingust, mille eesmärk oli piirata Iraani tuumaambitsioone ja vabastada ta vastutasuks ränkadest majandussanktsioonidest.

Erandid tehti Venemaa, Euroopa ja Hiina ettevõtetele, lubades neil jätkata tööd Iraani tsiviilotstarbelistel tuumarajatistel nagu Araki raske vee reaktor.

Tuumaleppele kirjutasid 2015. aastal alla USA, Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa. USA astus aga 2018. aastal leppest välja ja kehtestas Iraanile taas sanktsioonid. Viimaste sanktsioonivabastuste tühistmine suurendab tuumaleppe lagunemise ohtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles