USA esindajatekoja vabariiklased: Venemaa on terrorismirahastaja

BNS
Copy
Moskva.
Moskva. Foto: Matthias Koch/imago/Matthias Koch/Scanpix Baltics

USA esindajatekoja vabariiklased kutsuvad ettekandes välisohtude kohta üles arvama Venemaad terrorismi rahastajate hulka ja kehtestama sellele uued karmid sanktsioonid, kirjutab ettekandega tutvunud ajaleht Washington Examiner.

«Venemaa kahjustab USA huve Liibüast Süüriani, Iraani, Ukraina ja Salisburyni Inglismaal, Vahemerest Lõuna-Hiina mereni ja õõnestab rahvusvahelist demokraatlikku korda,» olla dokumendis kirjas.

Ettekandes «Ameerika tugevdamine ja vastuseis üleilmsetele ohtudele» teevad vabariiklaste esindajatekoja saadikutest koosneva vabariikliku uurimiskomitee liikmed ettepaneku hulgaks meetmeteks, mis on suunatud Venemaalt, Iraanist ja Hiinast lähtuvate ohtude vastu.

Muu hulgas pakutakse «kõige karmimat sanktsioonidepaketti, mida kongress on eales ette pannud».

Venemaa tahetakse kuulutada terrorismi rahastajariigiks selle toetuse eest Iraani revolutsioonikaardile, Liibanoni liikumisele Hizbollah, Talibanile ja paremäärmuslikule ühendusele Vene Impeeriumiliikumine (Russkoje Imperskoje Dviženije).

Ettekandes kutsutakse üles tugevdama Gruusia kaitsevõimet ja täitma Ühendriikide lubadusi Thbilisile demokraatiku õiguskorra arendamiseks selles riigis, samuti taastama Ukraina julgeolekuabi algatust.

Moskva mõjutamiseks pannakse ette kehtestada teisesed sanktsioonid ettevõtetele, mis toetavad Venemaa gaasi- ja -naftaprojekte ja nõuda USA rahandusministeeriumilt Vnešekonombanki kandmist musta nimekirja (SDN), millega on ameeriklastel ja USA ettevõtetel keelatud äri ajada, samuti töötada välja sanktsioonid rahvusvahelisele pankadevahelisele arveldusvõrgustikule SWIFT, kuni see Venemaa süsteemist välja lülitab. 

Ettekanne üllitatakse kolmapäeva jooksul. 

Esindajatekojas on enamus samas demokraatide käes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles