Prantsusmaa lükkab proteste põhjustanud pensionireformi edasi

Copy
Prantsuse peaminister Jean Castex Pariisis 17. juuli 2020.
Prantsuse peaminister Jean Castex Pariisis 17. juuli 2020. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa valitsus lükkab lahkarvamusi põhjustanud pensionireformi koroonaviirusest tulenevale majanduskriisile viidates edasi.

Peaminister Jean Castex teatas reedel pärast kohtumist ametiühingutega, et pensionireform pannakse vähemalt aasta lõpuni ootele. Ta lisas, et valitsus kavatseb lähikuudel reformikava üksikasju veel läbi rääkida ega tõtta seda suvel peale suruma.  

Kava lõpetaks rea erikohtlemisi, mille alusel saavad näiteks raudteetöötajad teistest varem pensionile minna ning juristid maksavad vähem makse. Lisaks tahab valitsus ametiühingutega läbi rääkida, kas tõsta pensioniiga 62-lt eluaastalt kõrgemale või tõsta makse, et riigi pensionisüsteem oleks vastavalt oodatava eluea tõusule jätkusuutlik. 

Kava on esile kutsunud ametiühingute streike ja meeleavaldusi. Peljatakse, et muutused sunnivad inimesi vähema raha eest kauem töötama. President Emmanuel Macron on osutanud, et 42-st eri režiimist koosnev riiklik pensionisüsteem luleb muuta ausamaks. 

Pensionireform oli 2017. aastal Macroni peamine valimislubadus, mille ta lootis sel suvel lõpule viia. Praegu ähvardab Prantsusmaa majandust 11-protsendiline langus ja tööpuudus ning selle tagajärjel on paljud Macroni plaanid küsimärgi all. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles