Poola välistab EL-i raha sidumise õigusriigi põhimõtetega

Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: Jaap Arriens/Zumapress.com

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles esmaspäeval, et ta ei luba EL-il kehtestada Poolale «õigusriigi» tingimusi selleks, et EL-i eelarvest raha saada.

Morawiecki lausus seda, saabudes neljandat päeva kestvale EL-i tippkohtumisele, kus 27 liikmesriigi juhid proovivad kokku leppida koroonaviiruse järgses suures taastuspaketis.

Riigijuhid püüavad anda rohelist tuld ka EL-i triljoni euro suurusele eelarvele, millest suurem osa läheb põllumeestele ning arenguabiks Ida- ja Lõuna-Euroopale.

Mitmed põhjamaad ja Holland on aga nõudnud, et riigid nagu Poola ja Ungari peaksid eelarvest raha saamiseks vastama EL-i nõuetele sõnavabaduse ja kohtusüsteemi iseseisvuse osas.

«Selleks, et kompromiss oleks Poolale vastuvõetav, peame saama selle, mida algusest peale palunud oleme: ei mingit otsustusõigust EL-i organitele ega institutsioonidele õigusriigi osas,» ütles Mateusz Morawiecki Poola ajakirjandusele Brüsselis.

Sarnaselt Ungarile on ka Poolat EL-i väärtuste õõnestamise eest häbiposti pandud.

Euroopa Komisjon on viimastel aastatel algatanud Budapesti ja Varssavi suhtes mitmeid rikkumismenetlusi, et sundida neid õigusriigi põhimõtteid rakendama, kuid need püüdlused pole vilja kandnud.

Kokkulepe EL-i seitsmeaastase eelarve osas vajab EL-i liikmesriikide ühehäälset heakskiitu ning ratifitseerimist Euroopa Parlamendis.

Hollandi peaminister Mark Rutte, niinimetatud säästlike riikide eestkõneleja taastusfondi vaidluses on nõudnud, et EL-i eelarve oleks seotud õigusriigi põhimõtetega.

Morawiecki kurtis, et taastusfondi kompromissettepanekut «surub peale grupp ihnsaid ja isekaid riike, kes näevad asju läbi omaenda väga kitsa prisma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles