Putin, Trump ja Macron nõuavad Mägi-Karabahhis relvarahu (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron videokohtumistel Vene presidendi Vladimir Putiniga.
Prantsuse president Emmanuel Macron videokohtumistel Vene presidendi Vladimir Putiniga. Foto: AP / Scanpix

Vene, USA ja Prantsuse president nõudsid täna ühisavalduses Mägi-Karabahhi piirkonnas relvarahu kehtestamist ning kutsusid Armeeniat ja Aserbaidžaani viivitamatult ja eeltingimusteta läbirääkimisi alustama.

«Me kutsume üles asjaosaliste sõjaliste jõudude vaenutegevust otsekohe lõpetama,» seisab Emmanuel Macroni, Vladimir Putini ja Donald Trumpi avalduses.

«Kutsume Armeeniat ja Aserbaidžaani üles võtma enda peale viivitamatult lubadus taastada heauskselt, eelnevaid nõudmisi esitamata sisulised läbirääkimised olukorra lahendamise üle OSCE Minski rühma kaasabil,» ütlesid presidendid.

Putin, Macron ja Trump tegid avalduse Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma kaaseesistujariikide riigipeadena.

Kolm presidenti leinasid sõjas hukkunuid, avaldasid nende perekondadele kaastunnet ja soovisid haavatutele paranemist.

Minski grupp on püüdnud Mägi-Karabahhi konfliktile lahendust leida juba alates 1990. aastatest. Aeg-ajalt on korraldatud Armeenia ja Aserbaidžaani liidrite tippkohtumisi, kuid kestvat lahendust leitud pole.

Pühapäeval puhkenud lahingud Mägi-Karabahhi pärast jätkusid ka neljapäeval. Kinnitatud andmeil on hukkunuid umbes 130.

Mägi-Karabahh kuulutas end Aserbaidžaanist iseseisvaks pärast 1990. aastate sõda, milles hukkus 30 000 inimest. Piirkonna iseseisvust ei tunnusta ükski riik, nende seas Armeenia, ja rahvusvaheline kogukond peab seda endiselt Aserbaidžaani osaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles