Kõrgõzstani president Sooronbaj Džeenbekov astus tagasi

Copy
Sooronbaj Džeenbekov
Sooronbaj Džeenbekov Foto: Reuters / Scanpix

Kõrgõzstani president Sooronbaj Džeenbekov esitas täna tagasiastumisavalduse, vahendas tema pressiteenistus.

«Ma ei hoia võimust küüntega kinni. Ma ei taha minna Kõrgõzstani ajalukku presidendina, kes lubas verevalamist ja oma rahva tulistamist. Ma olen teinud otsuse tagasi astuda,» ütles Džeenbekov.

Läbirääkimised presidendi tagasiastumise üle algasid eile pärast seda, kui uueks peaministriks kinnitati Sadõr Džaparov. Peaminister lubas saavutada Džeenbekovi tagasiastumise, sest «see on rahva nõudmine».

Presidendi pressiteenistus teatas veel eile, et Džeenbekov on valmis ametist lahkuma, kuid alles pärast uusi parlamendivalimisi, mis ei ole veel määratud, sest «praegu tooks see kaasa sündmuste ennustamatu arengu ja kahjustaks riiki».

Kõrgõzstanis puhkesid pärast 4. oktoobri parlamendivalimisi vägivaldsed meeleavaldused, milles on saanud vigastada 1200 inimest ja üks on hukkunud.

Opositsioon ja valimisvaatlejad heitsid ette ulatuslikku häälteostmist Džeenbekovile lähedalseisvate erakondade kasuks. Sellele järgnes vägivald ning president kuulutas Biškekis välja eriolukorra. Keskvalimiskomisjon tühistas valimistulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles