EL ja Ühendkuningriik püüavad lahendada Brexiti-ummikut

Copy
Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu lipp.
Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu lipp. Foto: PA/Scanpix

Ühendkuningriik ja Euroopa Liit pidasid täna taas kõnelusi, et proovida tulla välja ummikust Brexiti-kaubanduskõnelustel, kust London on ähvardanud majanduslikest ohtudest hoolimata minema jalutada.

Tööstusühendused hoiatavad võimaliku kaose eest, mis võib leppeta lahkumise korral tabada transpordisektorit, ja võimaliku raviminappuse eest, kuivõrd ettevalmistused EL-i ühisturult lahkumiseks on alles varases järgus.

Briti tööstuskonföderatsiooni (CBI) asejuht Josh Hordie ütles, et tööstus on silmitsi terve rea raskustega, alates kevadisest koroonaviiruse lainest ja nüüdsest teisest lainest kuni ebakindluseni Brexiti ümber.

Brexiti ettevalmistusi juhtiv minister Michael Gove ütles pühapäeval, et uks kõikehõlmava kaubandusleppeni jõudmiseks on praokil, kuid selleni jõudmiseks peab EL oma positsioone muutma. Peaminister Boris Johnson ütles läinud nädalal, et on valmis kõnelustest loobuma.

Gove kohtus esmaspäeva hommikul Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčovičiga, et arutada olemasolevat lahkumislepet, mille London on ähvardanud seaduseelnõuga ümber kirjutada.

Vastuoluline eelnõu on saanud heakskiidu alamkojas ja võetakse esmaspäeval arutelule ülemkojas, kuhu kuuluvad ka anglikaani piiskopid.

Viis kõrget piiskoppi, nende seas Canterbury peapiiskop Justin Welby, ütlesid Financial Timesis avaldatud harukordses avalikus kirjas, et eelnõu seaks «katastroofilise pretsedendi» õigusriigi põhimõtete rikkumisele.

Briti pealäbirääkija David Frost ja tema EL-i ametikaaslane Michel Barnier peaks pärastlõunal arutama Johnsoni ähvarduste taustal läbirääkimiste struktuuri.

Pooltel on endiselt suured erimeelsused küsimustes nagu riigiabi, õiglane konkurents ja ligipääs Briti kalavetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles