USA tervishoiuametnikud ärgitavad maski kandma

Copy
Inimesed ootavad järjekorras, et New Yorgis koroonatesti teha.
Inimesed ootavad järjekorras, et New Yorgis koroonatesti teha. Foto: EPA / Scanpix

USA tervishoiuametnikud on võtnud kasutusele uue argumendi, et innustada ameeriklasi näomaske kandma: nad rõhutavad viimast uuringut, mille kohaselt kaitseb mask ka seda kandvat inimest. 

Varem oli haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) soovitanud inimestel maski kasutada eelkõige seetõttu, et see takistab koroonanakkusega inimesel viirust teistele edasi levitamast. 

Kuid sel nädalal teatas CDC, et ka kandja ise saab maskiga teatud kaitse. Keskuse juhised ei ole muutunud. Nad soovitavad endiselt ameeriklastel kasutada viiruse leviku ohjeldamiseks maski. 

«Kuid nüüd me ütleme: siin on veel üks põhjus seda teha,» lausus dr John Brooks CDC COVID-19 kriisireageerimisrühmast.

Agentuuri ametnikke mõjutas Jaapani teadlaste viimane uurimus, kus kasutati mannekeeni pead ja respiraatoreid, et simuleerida koroonaviiruse osakeste levikut läbi õhu ning hinnata, kui hästi maskid edasikandumist blokeerivad. 

Katsetus kinnitas varasemat uurimust, mille kohaselt on mask kõige tõhusam nakatunud inimesel, kes võib levitada viirust köhides, aevastades või rääkides. Mask blokeerib umbes 60 protsenti nakatunud inimesest lähtuvast viirusest. 

Kuid teadlased leidsid, et kasu on ka siis, kui maski kandev terve inimene nakatunud maskita inimese kõrvale satub. Maski kandmisel langes siis sissehingatava viiruse kogus 37 protsendi võrra. 

Ent kõige parem on olukord juhul, kui mõlemad maski kannavad – siis ei jõua teise inimeseni 70 protsenti viiruse osakestest. 

Uurimuses ei püütud täpselt peegeldada reaalse maailma olukordi. Näiteks oli pead teineteisele lähemal kui kaks meetrit ning väljahingav mannekeen rohkem pigem pidevalt köhis kui hingas. 

Kuid Brooksi sõnul on sarnasele järeldusele maskikandmise kasust jõutud ka mitmetes päris maailma seiranud uurimustes – Missouri juuksurisalongis, USA lennukikandjal ja mujal.

USA-s leidis ööpäevaga kinnitust taas rekordiline hulk ehk 188 000 uut koroonanakkust, ilmnes reede õhtul Johns Hopkinsi ülikooli andmetest. 

Lisaks registreeriti 24 tunniga ligi 1600 uut surma COVID-19 tagajärjel.

Washington Posti hinnang oli veidi mõõdukam ehk 177 000 uut juhtumit. Lehe andmeil oli tegemist kolmanda järjestikuse päevaga, kus nakkuste arv lõi rekordi. 

Johns Hopkinsi ülikool teatas, et riigis on epideemia algusest saadik tuvastatud üle 10,7 miljoni nakatunu ja registreeritud üle 244 000 koroonasurma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles