Pfizeri vaktsiinitarned EL-is ajutiselt vähenevad

Copy
Pfizeri koroonavaktsiin.
Pfizeri koroonavaktsiin. Foto: SCANPIX

BioNTechi ja Pfizeri koroonaviiruse vaktsiini tarned Euroopa Liidu riikidele viibivad teatud määral järgmised 3-4 nädalat Pfizeri tehases läbiviidavate muudatuste tõttu, teatas reedel Saksa tervishoiuministeerium. 

«Lühiajalise etteteatamisega, informeeriti Euroopa Komisjoni, ja selle kaudu ka EL-i liikmesriike, et Pfizer ei suuda täita praeguseks lubatud tarnemahte järgmised kolm kuni neli nädalat Puursi jaamas läbiviidavate modifikatsioonide tõttu,» teatas ministeerium. 

Renoveerimistööd Pfizeri Belgia tehases peaksid suurendama selle tootmisvõimekust alates veebruari keskpaigast, lisas ministeerium. 

Euroopa Komisjon tahab selgust ja kindlust tulevate tarnete kohta Pfizerilt nii vara kui võimalik, lisas valitsus. 

Esimeseks kvartaliks lubatud vaktsiinitarned täidetakse siiski täies mahus, lisas Saksa ministeerium. 

Kuus Euroopa Liidu riiki allkirjastasid reedel kirja Euroopa Komisjonile, et väljendada tõsist muret BioNTechi ja Pfizeri koroonaviiruse vaktsiini tarneviivituste üle. 

Taani, Eesti, Soome, Läti, Leedu ja Rootsi ütlesid pöördumises, et olukord on «vastuvõetamatu» ja «vähendab vaktsineerimisprotsessi usaldusväärsust».

«Me oleme kohustatud informeerima avalikkust ja konkreetseid riskirühmi..., et nende vaktsineerimine viibib, hoolimata meie valitsuste suurtest jõupingutustest tagada õigeaegne tarne,» seisis kirjas. 

«Ma palume, et te kiirelt võtaksite ühendust BioNTechi-Pfizeriga, et nõuda avalikku selgitust olukorra kohta ja rõhutada vajadust tagada õigeaegsete saadetiste stabiilsus ja läbipaistvus.» 

Kuue riigi ametnike sõnul informeerisid ravimitootjad, et vaktsiinitarnete mahud vähenevad lähinädalatel märkimisväärselt. 

«Mõnele anti tähtajaks 8. veebruar 2021, mõnele ei antud mingit informatsiooni vähendatud tarnete kestvuse kohta,» lisati pöördumises. 

Leedu teatas reedel, et Pfizeri vaktsiinidooside kogust vähendatakse 54 505-le algselt planeeritud 108 810-lt järgmise nelja nädala jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles