Vangistatud Aleksei Navalnõi kuulutas välja näljastreigi (6)

Copy
Aleksei Navalnõi Moskva kohtus 20. veebruar 2021.
Aleksei Navalnõi Moskva kohtus 20. veebruar 2021. Foto: Babuškinski kohus/REUTERS/Scanpix

Vangistatud Kremli kriitik Aleksei Navalnõi teatas kolmapäeval, et alustas näljastreiki, kuni ta hakkab saama korralikku ravi oma seljavalu ja tuimuse tõttu jalgades. 

«Ma olen alustanud näljastreiki, nõudes, et seadusest peetaks kinni ning et minu juurde lubataks arst,» kirjutas ta Instagramis. Selle asemel, et meditsiinilist abi saada, piinatakse teda unepuudusega, ütles ta sotsiaalmeedias. 

Eelmisel nädalal ütles 44-aastane opositsioonipoliitik, kes kannab kahe ja poole aasta pikkust vanglakaristust Moskva lähistel karistuskoloonias, et kannatab närvikahjustuse käes, mille tõttu on tema parem jalg tuimaks läinud. 

Navalnõi ütles kolmapäeval Instagramis, et seljavalu tõttu on tuimaks minemas ka tema vasak jalg. 

Navalnõi ütles eelmisel nädalal, et teda äratatakse öösiti kaheksa korda üles, mida ta nimetas piinamiseks. 

Navalnõi peeti kinni jaanuaris pärast Saksamaalt Venemaale saabumist. Ta viibis Saksamaal ravil pärast rünnakut närvimürgiga, mille korraldamises ta süüdistab Vene võime. 

Navalnõi kukkus kokku 20. augustil lennul Tomskist Moskvasse, olles käinud toetamas kohalikel valimistel kandideerivaid opositsioonikandidaate. Teda esialgu ravinud Venemaa arstid ütlesid, et nende tehtud analüüsid mingeid mürke ei näidanud. Navalnõi toimetati 22. augustil Berliini, ta viibis koomas ja oli juhitaval hingamisel.

Saksamaa teatel näitasid toksikoloogilised analüüsid, et 44-aastane Navalnõi mürgitati Nõukogude-aegse närvimürgi Novitšokiga, mida kasutati ka 2018. aastal Inglismaal Salisburys Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre vastu. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles