Usbekistan hakkab karistama presidendi veebis kritiseerimist

Copy
Šavkat Mirzijojev
Šavkat Mirzijojev Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV/REUTERS

Usbekistan karmistas seadusi, andes võimaluse karistada riigijuhi kritiseerimist veebis ja üleskutseid korratustele, teatas riiklik ajakirjandus.

President Šavkat Mirzijojev pälvis riigi avamise eest kiitust, kui ta oli 2016. aastal pärast karmikäelise Islam Karimovi surma võimule tulnud. Eeldatavalt kandideerib Mirzijojev sel sügisel toimuvatel valimistel uuesti.

Inimõigusrühmad on hoiatanud tagasilanguse eest, kuna pandeemia ajal astuti hulk samme ajakirjandus- ja sõnavabaduse piiramiseks.

Kolmapäeval jõustunud kriminaalkoodeksi muudatusega läksid veebikeskkonnas presidendi solvamine ja üleskutsed korratustele kuni viie aastase vabaduskaotusega karistatavate tegude hulka, teatas riiklik ajaleht Khalq Sozi (Rahva Sõna).

Enne seaduse jõustumist rünnati pühapäeval blogijat Miraziz Bozarovit, kes on president Mirzijojevit korduvalt kritiseerinud ning kutsunud tagasi võtma meestevahelist seksuaalsuhet keelava seaduse. 

Politsei sõnul tegeletakse rünnaku uurimisega. 

Samal ajal on kinni peetud 12 inimest, kes tulid tänavatele meelt avaldama Bozarovi ja LGBT õiguste vastu ning islami poolt. 

Koroonaviiruse pandeemia andis tugeva tagasilöögi Usbekistani turismisektorile ning majandus kasvas 2020. aastal 1,6 protsenti, kui aasta varem ulatus kasv 5,8 protsendini. 

Piirkondades on olnud väiksemaid meeleavaldusi seoses talvise kütusepuudusega. Arvatakse, et presidendivalimiste nihutamine detsembrilt oktoobrile on seotud sellega, et oktoobris on oluliselt soojem ja kütusepuudus ei anna veel tunda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles