USA president kinnitas Iisraeli õigust ennast kaitsta (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Oliver Contreras / POOL/EPA

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, et Iisraelil on õigus ennast kaitsta, kuid pärast peaminister Benjamin Netanyahuga rääkimist loodab ta vägivalla peatsele vaibumisele.

«Mul oli Bibi (Benjamin) Netanyahuga äsja telefonivestlus,» sõnas Biden ajakirjanikele.

«Minu ootus ja lootus on, et see saab varem või hiljem läbi, kuid Iisraelil on õigus ennast kaitsta, kui teie territooriumile lendavad tuhanded raketid,» tõdes president.

Biden rääkis, et USA diplomaatia on riiklike julgeoleku- ja kaitsepersonalidega tihedas koostöös ja pidevas kontaktis Lähis-Ida kolleegidega.

«Mitte ainult Iisraeliga, vaid ka kõigiga Egiptusest ja Saudia Araabiast kuni Araabia Ühendemiraatideni,» kinnitas Biden.

USA välisminister Antony Blinken teatas kolmapäeval, et saadab Lähis-Itta Ühendriikide saadiku, et püüda leevendada seal lahvatanud pingeid.

Ühtlasi ärgitas ta Iisraeli vältima tsiviilohvreid.

Asevälisministri abi Iisraeli ja Palestiina küsimustes Hady Amr asub viivitamatult teele ja kohtub nii Iisraeli kui Palestiina liidritega.

«Saadik kutsub minu ja president Bideni nimel üles vägivalda de-eskaleerima,» lausus Blinken ajakirjanikele.

Blinken nimetas piinarikkaiks vaatepilte Palestiina surnud tsiviilisikutest, sealhulgas lastest, kuid kaitses Iisraeli rünnakut Gazasse vastusena Hamasi võitlejate raketitulele.

«Ma arvan, et Iisraelil lasub lisakohustus teha kõik endast olenev, et vältida tsiviilohvreid, isegi kui ta reageerib õigustatult oma rahva kaitseks,» ütles Blinken.

Blinken kinnitas samas aga ka USA toetust iseseisva Palestiina riigi loomisele.

«See vägivald viib meid sellest eesmärgist kaugemale,» tõdes Blinken.

«Usume, et palestiinlased ja iisraellased väärivad võrdselt turvalisuse ja julgeoleku tagamist nende elus,» lisas peaminister.

Iisraeli on alates vaenutegevuse algusest Gaza sektorist tulistatud umbes 1500 raketti, teatas neljapäeval juudiriigi armee.

Iisraeli armee teatas kolmapäeva hommikul, et alates esmaspäeva õhtust on Gazast välja lastud 1000 raketti, kuid neljapäeva varahommikuks oli see arv tõusnud 500 võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles