Urmas Paet: see on Valgevene praeguse režiimi pale (3)

Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Reformierakondlasest eurosaadik Urmas Paet lausus tänase uudise peale Minskist, kus sunniti maanduma Ateenast Vilniusesse teel olnud reisilennuk, et tegu on riikliku terrorismiga.

«Lukašenka režiim Valgevenes tegeleb nüüd ka riikliku terrorismiga. Jõuga sunniti Minskis maanduma Ryanairi Ateena-Vilniuse liinil lennanud reisilennuk, et vahistada lennukis olnud Valgevene opositsioonitegelane, teabekanali Nexta asutaja ja endine peatoimetaja Roman Protasevitš, keda ähvardab surmanuhtlus,» teatas Urmas Paet.

Tema sõnul on aset leidnud juhtum uus tase Valgevene riigi poolt läbi viidud terrorismiakti osas. «See on Valgevene praeguse režiimi pale,» ütles Paet.

«See Valgevene KGB poolt ettevalmistatud operatsioon sülitab nii rahvusvahelisele õigusele kui normaalsetele tavadele ja arusaamadele. Selleks, et kätte saada üks opositsioonitegelane, sunniti Valgevene õhuruumi läbinud reisilennuk jõuga maanduma,» tähendas Euroopa parlamendi saadik.

«Tegemist on ränga teoga, millele peab järgnema kiire reaktsioon ja karistus rahvusvaheliselt kogukonnalt. On selge, et sellise operatsiooni korraldamise taga on diktaator Lukašenka, kuid kümned konkreetsed isikud viisid selle läbi. Need tegelased tuleb rahvusvahelise kohtu alla anda, arvestades, et kaaperdati reisilennuk, seati ohtu kümned inimelud ning rööviti pardalt üks reisija.»

Paet märkis, et lisaks annab see vahejuhtum ühese sõnumi: Valgevene õhuruumis lendamine pole turvaline, sest sealne režiim ei austa rahvusvahelisi kokkuleppeid.

«Seega võiks olla ka rahvusvahelise lennundusorganisatsiooni ning lennufirmade reaktsioon, et Valgevene õhuruumist enam läbi ei lennata. See jätab Valgevene muuhulgas ilma ka ülelennutasudest,» tähendas Urmas Paet. Samuti tuleks tema ütlusel sulgeda Euroopa õhuruum Valgevene riikliku lennufirma lennukitele.

Paet jätkas: «Lisaks tuleb muidugi viia miinimumi kõik praktilised kontaktid Valgevene režiimiga. Alates Tallinna-Minski lennuühenduse keelamisest praegusel ajal, sest see pole ohutu, kuni näiteks rahvusvaheliste spordivõistluste pidamise keeluni Valgevenes. Nii nagu rahvusvaheline jäähokiliit on juba otsustanud.»

Ta lausus, et kuritegelikule režiimile Valgevenes on siiani liiga leebelt läbi sõrmede vaadatud, kuid see peab muutuma. «Venemaa osas oli paljude silmade avaja see, kui Malaisia lennuk Ida-Ukraina kohal alla lasti ja ligi 300 inimest tapeti. Valgevene režiimi puhul ei tohi järgmist lennu- või muud katastroofi oodata. Seda tuleb ennetada,» rõhutas Urmas Paet.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles