Põhja-Korea liider kohtus Hiina tippkommunistiga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Spekulatsioonid Põhja-Korea kommunistliku liidri Kim Jong-ili võimalikust surmast said tagasilöögi, sest kohaliku meedia teatel kohtus riigijuht täna Hiina rahvavabariigi delegatsiooniga.


Hiina uudisteagentuuri Xinhua teatel leidis kohtumine aset Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis, kus Kim kohtus Hiina kommunistliku partei välissuhete osakonna juhi Wang Jiaruiga, vahendas Reuters.

Teadaolevalt oli tegemist Kimi esimese väliskohtumisega pärast tõsist insulti, kuid seni ainsal rahvusvaheliste uudisteagentuuride avaldatud fotol on jäädvustatud ainult Hiina delegatsiooni liikmed.

USA ja Lõuna-Korea ametnike andmetel tabas 66-aastast kommunistlikku liidrit augustis insult, mis seadis kahtluse alla tema võime riiki edasi juhtida ning ka selle, kes teeb otsuseid, mis puudutavad tuumaprogrammi. Mõned väljaanded spekuleerisid isegi teemal, et paariariigi juht võib olla hinge heitnud.

Põhja-Korea ametlik meedia on väited riigipea võimalikust haigusest tagasi lükanud, kuid ka seekord ei täpsustatud riigijuhi tervislikku seisundit.

Viimastel kuudel on Põhja-Korea riiklik meedia avaldanud hulgaliselt fotosid Kimi külaskäikudest erinevatesse tehastesse. Samuti on Kim käinud vaatamas jalgpalli, inspekteerinud kosmeetikatehast ja sõjaväeüksuseid ning imetlenud loomaaia asukaid.

Lääneriikide teatel võivad väljaannetes avaldatud pildid tervisest pakatavast riigi presidendist olla aga vanad, sest nende jäädvustamise aega pole võimalik kindlaks määrata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles