Medvedev nimetas Usbekistani strateegiliseks partneriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Usbekistani liider Islam Karimov kohtusid Toshkentis.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Usbekistani liider Islam Karimov kohtusid Toshkentis. Foto: AFP / Scanpix

Usbekistanis visiidil viibiv Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev iseloomustas kahe riigi vahelisi suhteid sõnaühendiga

«strateegiline partnerlus»

.


Medvedev ütles reedel Toshkentis viibides, et «regionaalne ja õiglane poliitika kujuneb kahe teguri - huvide ja usaldusega - arvestamisel».

Usbekistani presidendi Islam Karimoviga kohtudes arutas Medvedev muude küsimuste kõrval ka Afganistani probleemi. Ta märkis, et mõlemad riigijuhid peavad vajalikuks kutsuda selle küsimuse arutamiseks kokku rahvusvaheline konverents Shanghai Koostööorganisatsiooni egiidi all.

Presidendid arutasid veel kaubavahetuse laiendamist, regionaalkoostöö arendamist ja uusi naftagaasitööstuse projekte, kusjuures pooled leidsid üksmeelselt, et energiakoostöö peab hakkama tuginema maailmaturuhindadele, seda eeskätt maagaasi osas, milles leppis riiklik gaasihiid Gazprom kokku juba eelmise aasta lõpus.

Usbekistani pikaaegne liider Islam Karimov omakorda ülistas Medvedevi külaskäiku. «Peame teie riigivisiiti Usbekistani suure tähelepanu märgiks ning kahepoolseks katseks tugevdada meie maade suhteid ja lahendada tõsiseid julgeoleku- ja rahuprobleeme,» märkis ta.

Usbekistan on tähtis piirkondlik gaasitarnija ning transiitmaa Türkmenistani gaasivoogudele ning selle majanduses domineerivad eeskätt Venemaa investeeringud. Karimovi suhted läänega on samas olnud keerulised pärast mõne aasta eest Andijonis puhkenud meeleavalduste verist mahasurumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles