Nigeeria katkestas riigi loodeosas julgeoleku kaalutlustel mobiilside

Copy
Nigeeria julgeolekuväelased Zamfara osariigis.
Nigeeria julgeolekuväelased Zamfara osariigis. Foto: Reuters/ScanPix

Nigeeria telekomi järelvalveamet palus operaatoritel julgeolekukaalutlustel katkestada Zamfara osariigi mobiiliside.

Kurjategijate rühmitus, keda kohalikud bandiitideks nimetavad, röövisid kolmapäeval kohalikust koolist 73 õpilast.

Reedel teatas Nigeeria kommunikatsioonikomisjon (NCC), et «Zamfara osariigi julgeolekuolukorra tõttu suleti kõik telekommunikatsiooniteenused...kaheks nädalaks».

«See on selleks, et vastavad julgeolekuagentuurid saaksid astuda vajalikke samme osariigi julgeolekualaste katsumustega toimetulekul,» kirjutas järelvalveamet AFP nähtud telekomioperaatorile saadetud kirjas.

Anonüümst palunud ametnik kinnitas, et dokument on ehtne.

NCC ei reageerinud palvele toimunut kommenteerida.

Reedel osariigi kuberneri kantseleist Nigeeria kommunikatsiooniministeeriumile saadetud kirjas palus Zamfara osariik «ajutist mobiilsidevõrkude väljalülitamist».

«Üks suurimaid takistusi võitluses bandiitidega on informaatorid, kes kasutavad mobiilvõrgustikke, et teavitada bandiite vägede liikumisest,» seisis kirjas.

«Bandiidid kasutavad mobiilivõrgustikke ka oma rünnakute koordineerimisel.»

Neli kohalikku ametnikku polnud mobiiltelefonidelt kättesaadavad.

Telekomioperaatoreid esindav ühendus ei soovinud määrust arutada.

«Et tegu on julgeolekualase sekkumisega, ei saa me sellest palju rääkida,» ütles Ike Nnamani, Nigeeria telekommunikatsiooni ettevõtete liidu president.

ÜRO andmeil on ainuüksi Zamfaras pea 125 000 inimest suurenenud vägivalla tõttu oma kodudest lahkunud.

Osariigis asuva rahvusvahelise vabaühenduse esindaja ütles, et ei saa enam oma kohapealse meeskonnaga mobiiltelefonide, või interneti teel suhelda.

Zamfaras, aga ka naaberosariikides Katsinas, Kadunas ja Sokotos kuulutati välja terve rida piiravaid meetmeid. Kõikides osariikides on viimasel ajal toimunud vägivaldseid rünnakuid.

Mitmes kohas lõpetati iganädalaste loomaturgude korraldamine, piirati kütuse müüki ning keelati loomade transport väljapoole osariigi piire.

Meetmete valikut rohkem ei selgitatud, kuid piirkonnas tegutsevad kurjategijad kasutavad liikumiseks tihti mootorrattaid ja tegelevad kariloomade müügiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles