Taliban tungib sügavamale Panjshiri orgu (1)

Copy
Afganistani vastupanuliikumise võitlejad Panjshiri orus.
Afganistani vastupanuliikumise võitlejad Panjshiri orus. Foto: AHMAD SAHEL ARMAN / AFP / Scanpix

Afganistani islamiliikumine Taliban tungis pühapäeval sügavamale Panjshiri orgu, mis on vastupanuvõitlejate viimane tugipunkt.

Afganistanis üllatava kiirusega võimu haaranud ja pealinnas Kabulis juba kolm nädalat võimutsev Taliban on sellega saavutamas lõplikku kontrolli riigi üle.

Samal ajal hoiatas USA kindral Mark Milley kodusõja võimaluse eest, sest üleminek partisanisõjalt valitsemisele ei pruugi olla sujuv.

«Ma arvan, et on vähemalt väga suur tõenäosus laiemaks kodusõjaks,» ütles USA staabiülemate ühendkomitee esimees.

«See omakorda loob tingimused, mis võivad tegelikult viia Al-Qaeda taastamiseni või ISIS-e (Islamiriigi rühmituse) edenemiseni,» rääkis Milley laupäeval Fox Newsile.

Talibani kõneisik Bilal Karimi kõneles pühapäeval rasketest kokkupõrgetest Panjshiris.

Itaalia abiorganisatsioon, kes peab Panjshiris asuvas Anabahi asulas kirurgiakeskust, teatas Talibani võitlejate sinna jõudmisest.

«Paljud inimesed on viimastel päevadel kohalikest küladest põgenenud,» kinnitas abiorganisatsioon Emergency laupäeval tehtud avalduses, lisades, et keskus kannab endiselt hoolt väikese hulga haavatute eest.

Hindukuši mägedesse jääv Panjshiri org asub umbes 150 kilomeetrit Kabulist põhja pool. Anabah omakorda asub umbes 25 kilomeetri kaugusel oru sees, kuid kinnitamata andmetel on Taliban hõivanud orus ka teisi alasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles