Mosambiigis paljastas grupivägistamine võikad hoiakud naiste suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mosambiigis on vallandunud elav arutelu naiste positsiooni üle ühiskonnas seoses hiljutise grupiviisilise riitusliku vägistamisega.
 


Põhja-Mosambiigis leidis aset vahejuhtum, kus 35-aastane naine kõndis põllul, mille lähedal toimus rühma teismeliste poiste ümberlõikamisriitus täiskasvanuks saamise puhul. Riituse juht süüdistas naist loata tungimises pühale alale, mis on naistele keelatud, ning käskis 17 noorukil naist vägistada.

Neli teismelist vahistati, kuid kohtuprotsessi aega ei ole määratud, ütles Mosambiigi naistevastaste kuritegude üksuse töötaja Delfino Jose neljapäeval AFP-le. Mosambiigis ei jõua paljud süüasjad kohtuni.

Juhtum on algatanud tulise arutelu traditsioonide ja naiste üle. Mosambiiki on kiidetud naiste poliitikasse siirdumise toetamise eest – eelmine peaminister ja praegune parlamendi spiiker on naised, samuti on naised 39 protsenti seadusandjatest. Aastal 2009 võitis see Lõuna-Aafrika riik Aafrika soopreemia naiste õiguste edendamise eest.

Kuid aktivisti Gilberto Macuacua sõnul on see vaid fassaad ning räige naistevastane vägivald on endiselt levinud.

«Mehed ei ole endiselt valmis nägema naisi kui inimesi, kellel on samad õigused nagu meestelgi,» ütles ta. «Inimõigustest teatakse vähe või üldse mitte, eriti naiste õigustest.»

Macuacua sõnul on naised küll parlamendis, kuid neil ei ole seal erilist mõjuvõimu.

Auhinnatud terviseajakirjanik Pedro Nacuo õigustas oma kolumnis naise vägistamist, sest väidetavalt olevat ta mitu korda tahtlikult keelatud alale läinud.

Tema sõnul raviti naist haiglas kui enesetappu üritanud patsienti, sest eeldatavasti teadis ta sellesse piirkonda minemise tagajärgi, kirjutas Nacuo.

Naisõiguslaste organisatsioon Muleide aga kaitses viie lapse ema ja kinnitas, et ta läks oma põllulapile ega teadnud, et see on rituaali toimumispaiga lähedal.

Rühmitus nõudis võimude sekkumist ja võrdles juhtumit Pakistanis 2002. aastal langetatud hõimunõukogu otsusega, mis käskis ühte noort naist grupiviisiliselt vägistada.

Nacuo keeldus asjassepühendamatutele kommentaare andmast, kuid on nimetanud oma kriitikuid välisdoonorite lakeideks.

Aastal 2009 võttis Mosambiik vastu perevägivallavastase seaduse. Kolm aastat varem avaldatud uurimuse kohaselt olid enam kui pooled vastanuist kannatanud füüsilise või seksuaalse vägivalla all. Asjatundjate sõnul on see arv tõenäoliselt veel kõrgem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles