AK Valgevene vari Vene valimistel: Kreml ei taha üle pingutada

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Võimuerakonna Ühtne Venemaa valimisplakat Peterburis. Kremlile valmistab muret Ühtse Venemaa populaarsuse pidev langus alates 2016. aasta valimistest. 
Võimuerakonna Ühtne Venemaa valimisplakat Peterburis. Kremlile valmistab muret Ühtse Venemaa populaarsuse pidev langus alates 2016. aasta valimistest. Foto: Dmitri Lovetski/AP/Scanpix

Eile alanud Venemaa parlamendivalimised toimuvad esimest korda kolmepäevastena, mis on politoloog Konstantin Gaaze sõnul Kremli uus hõbekuul võimuparteile Ühtne Venemaa (ÜV) vajaliku toetuse korraldamisel.

«Küsimus on selles, millise kvaliteediga võitu Kreml Ühtsele Venemaale tahab, kas räpast või enam-vähem viisakat,» rääkis Gaaze. «Kreml soovib vältida liialdust Valgevene moodi, et mitte anda põhjust protestideks.»

Gaaze viitas Valgevene presidendivalimistele aasta tagasi, kui seal juba 27 aastat valitsenud presidendi Aljaksandr Lukašenka järjekordne, paljude meelest võltsitud valimisvõit põhjustas ulatuslikke proteste ning inimeste vahistamised ning vangimõistmised jätkuvad siiani.

Poliitiliste kampaaniate tuntud korraldaja Dmitri Fetissovi hinnangul on reaalne, et ÜV saab 40 protsenti või veidi rohkem häältest. Tema väitel ei tahagi Kreml ÜV-le suuremat toetust saada. «Kui Ühtse Venemaa tulemus on kõvasti suurem, siis märkimisväärne osa elanikest lihtsalt ei tunnista sellist valimistulemust. 40 protsenti tundub nagu mingi kompromiss,» lausus Fetissov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles