Texase silla all kükitab üle 10 000 Haiti migrandi

Copy
Peamiselt Haiti päritolu migrandid Texases, Del Rio linna lähedal.
Peamiselt Haiti päritolu migrandid Texases, Del Rio linna lähedal. Foto: Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP/Scanpix

Texase osariigi Del Rio linnapea kuulutas eile välja eriolukorra, sest piirilinna on valgunud üle 10 000 migrandi, enamik Haitist, kes ähvardavad proovile panna president Joe Bideni immigratsioonipoliitika.

Linnapea Bruno Lozano ütles, et migrandid on kogunenud USA tolli- ja piiripatrulli (CBP) valduses olevale alale Mehhikost üle Rio Grande jõe USAsse viiva Del Rio rahvusvahelise silla all.

Video põhjal on silla all tuhandeid inimesi, paljud on tervete peredega.

Haitilased loodavad, et neil õnnestub jääda USAsse, sest nende enda kodumaa kannatab tugeva maavärina ja poliitilise kriisi tagajärgede all, ütles Lozano.

Reedel saabus Del Riosse sadu inimesi lisaks 10 503-le, kes Lozano andmetel olid silla all juba neljapäeva õhtul.

Kõik ootavad immigratsioonitoiminguid ja loodavad CBP-lt luba Ühendriikidesse jääda. Tolli- ja piiripatrulli õlul on vastutus Mehhikost saabuvate migrantide tulva, aga ka tuhandete Afganistani põgenike eest.

«Piiripatrull on praegu Del Rio sektori rändetulvast täiesti üle koormatud,» ütles Lozano.

Valge Maja on seni vaikinud, kuid poliitiline surve kasvab ja Bidenilt ootavad tegusid nii vabariiklased kui demokraadid.

USA valitsus registreeris juulis ja augustis piiril üle 200 000 migrandi ja saatis enamiku tagasi. Tulijate arv oli viimase kümnendi suurim.

Paljud leiavad, et Bideni juulikuine otsus lubada pärast Haiti presidendi Jovenel Moïse tapmist viisata USAs viibivatel haitilastel esialgu riiki jääda, on innustanud nende kaasmaalasi samuti Ühendriikide poole teele asuma.

«10 503 illegaalset tulnukat on täna öösel selle silla all, sest Joe Biden tegi politiilise otsuse tühistada deporteerimislennud Haitisse,» kirjutas Texase vabariiklasest senaator Ted Cruz neljapäeval Twitteris.

Üle edelapiiri Ühendriikidesse saabuvate haitilaste hulk on viimastel kuudel kasvanud.

Paljud tulevad Lõuna-Ameerikast, kuhu nad rändasid pärast 2010. aasta laastavat maavärinat. Paljud on alles teel kaugematest riikidest, nagu Tšiili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles