Alternatiiv-Nobel anti kogukondade võimestajatele

Copy
Rootsi Õige Eluviisi Fondi juhataja Ole von Uexkull tegi teatavaks selle aasta alternatiiv-Nobeli laureaadid.
Rootsi Õige Eluviisi Fondi juhataja Ole von Uexkull tegi teatavaks selle aasta alternatiiv-Nobeli laureaadid. Foto: Fredrik Sandberg/TT/EPA/Scanpix

Õige eluviisi auhind ehk alternatiiv-Nobel anti kolmapäeval kolmele aktivistile ja organisatsioonile, kes tegutsevad eri valdkondades kogukondade võimestamise nimel.

«Üha süveneva kliimakriisi, valitsus- ja korporatiivsete huvide kasvu ja isegi terroriohu olukorras tõestavad 2021. aasta laureaadid, et solidaarsus on meie kõigi parema tuleviku võit,» ütles preemiat välja andev Rootsi Õige Eluviisi fond.

Tänavu tunnustatute hulgas on soo- ja rahuaktivist Marthe Wandou, kes on võidelnud alates 1990. aastatest Kameruni Tšaadi järve piirkonnas tüdrukutevastase seksuaalvägivalla vastu ja aidanud hoolitseda ohvrite eest.

Teine laureaat on Vene keskkonnaaktivist Vladimir Slivjak, kes on juhtinud rohujuuretasandi vastuseisu söe- ja tuumatööstusele. Ta on üks Venemaa juhtiva keskkonnaorganisatsiooni Ecodefense asutajaist.

Kanada Wet’suwet’eni rahva kui põliselanike õiguste eest seisja Freda Huson sai preemia kui kartmatult oma rahva kultuuri kultuuri taastamisele pühendunud ja oma maad laastavate gaasijuhtmeprojektide eest katsev aktivist.

Õige eluviisi auhinnaga tunnustati ka India metsa- ja keskkonnakaitseorganisatsiooni LIFE (Legal Initiative for Forest and Environment), mis aitab seadusi ja juriidilisi meetmeid kasutades kaitsetuid kogukondi võimestada ja aitab kaitsta neid võimulolijate huvide eest.

Fondi juhataja Ole von Uexkull ütles, et neli laureaati on söakad kannustajad, kes näitavad, mida rahvaliikumised suudavad saavutada.

Rahvusvahelise auhinna asutas 1980. aastal Rootsi-Saksa päritolu filantroop ja ökopoliitik Jakob von Uexküll, et tunnustada nende inimeste tööd, keda Nobeli komitee on tähelepanuta jätnud.

Iga laureaat saab miljon Rootsi krooni (115 520 dollarit). Auhinnad antakse üle 1. detsembril virtuaalsel tseremoonial.

Fondi teatel oli 2021. aastal valida rekordarvu 206 nominendi vahel 89 riigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles