Briti peaminister toetas tarnetõrgetest hoolimata Brexitit

Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Eduardo Munoz

Briti peaminister Boris Johnson keeldus pühapäeval peetud kõnes viimast Suurbritanniat tagasi «katkisesse» Brexiti-eelsesse majandusse, ehkki riik kannatab tareahela kriisi all, mida Euroopa Liidust lahkumine veelgi süvendas.

Rääkides oma konservatiivse erakonna aastakonverentsi esimesel päeval, kinnitas Johnson ka, et avalikkus võib politseid usaldada, seda hoolimata Londonis tapetud naisest, kelle mõrvas teenistuses olnud politseinik.

Jõulises tooridele saadetud sõnumis lubas Johnson liikuda edasi pandeemia-järgse taasteplaaniga, et suurendada majanduskasvu ja tegeleda erinevate küsimustega taristutest kliimamuutusteni.

Valitsus süüdistab veokijuhtide lahkumises lisaks jaanuaris täielikult jõustunud ja inimeste vaba liikumise lõpetanud Brexitile ka pandeemiat.

Löögi all on kaubatarned supermarketitesse ning kütuseveokite juhtide puuduse tõttu vallandus bensiinijaamades ostupaanika, mille tulemusel kutsus Johnson sõjaväe appi kütust laiali vedama.

Nüüd on valitsus silmitsi põllumeeste ähvardusega, et lähipäevil võib põletamisele minna kümneid tuhandeid sigu, juhul kui ei saabu kiiresti välistööjõudu tapamajadesse.

Manchesteris toimuval konverentsil BBC-le intervjuu andnud Johnson ütles, et britid hääletasid 2016. aasta referendumil muudatuse poolt ning tegid seda uuesti 2019. aasta valimistel, mil konservatiivid võimule naasesid.

«Nad hääletasid katkise ÜK majandusmudeli lõpetamise poolt, mis toetus madalatele palkadele, vähestele oskustele ja krooniliselt madalale tootlikkusele,» ütles ta.

«Mida me nendes sektorites teha ei saa, on naasta väsinud, läbikukkunud vana mudeli juurde ja kasutada kontrollimatut immigratsiooni madalapalgaliste töökohtade jaoks.»

«Jah, ees seisab kohanemise periood.»

Johnson tõrjus ka konservatiivide kriitikuid, kes on vihased valitsuse suurenenud maksukoormuse ja riigi suurema sekkumise üle.

«Kui on võimalus seda vältida, siis ma ei soovi jälle makse tõsta, loomulikult mitte, ja seda ei soovi ka (rahandusminister) Rishi Sunak,» ütles ta enne Sunaki esmaspäeval peetavat kõnet konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles