Kaitseminister: Taiwani suhted Hiinaga on aastakümnete süngeimas seisus (2)

Copy
Taiwani Apache helikopterid Taoyuani baasis.
Taiwani Apache helikopterid Taoyuani baasis. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / Scanpix

Taipei suhted Pekingiga on langenud neljakümne aasta madalseisu, hoiatas Taiwani kaitseminister täna pärast Hiina hävitajate enneolematut tungi saare õhutõrjetsooni.

«Sõjaväe jaoks on praegune olukord rohkem kui 40 aasta süngeim,» ütles Chiu Kuo-cheng parlamendile pärast umbes 150 Hiina sõjalennuki tungimist Taiwani õhutõrje tuvastustsooni läinud reedel.

Washington kritiseeris lennukite lähetamist ning Taiwani president Tai Ing-wen hoiatas eile avaldatud artiklis katastroofiliste tagajärgede eest, mis oleks saare langemisel Hiinale.

Taiwan elab alalise Hiina sissetungi hirmus, kuna Peking peab isevalitsevat demokraatlikku saart oma territooriumiks, mis tuleb ühel päeval kasvõi jõuga tagasi võtta.

Süngeks nimetas Hiina-Taiwani suhteid läinud nädalal ka president Xi Jinping, kes on Taiwani tagasivõtmist vältimatuks nimetanud.

Chiu hoiatas, et isegi väike hooletus või valearvestus võib viia kriisini Taiwani väinas. Peking on täiemahuliseks rünnakuks tema sõnul valmis 2025. aastaks.

«Ta on selleks suuteline ka praegu, kuid ta on arvestanud kui palju see maksma läheb ja mis tulemust saavutada tahetakse. Pärast 2025. aastat on kulud ja kahjud miinimumi viidud,» ütles Chiu, üksikasju avamata.

Peking on suurendanud sõjalist, diplomaatilist ja majanduslikku survet Taiwanile alates Tsai 2016. aasta valimisvõidust, kuna viimane peab saart sisuliselt iseseisvaks ja mitte osaks ühest Hiinast.

Tsai ütles eile avaldatud artiklis, et Taiwan teeb enda kaitsmiseks ohtude eest mida iganes vaja, kuid saar loodab Hiina kõrval rahumeelselt eksisteerida.

Esmaspäeval lendas Taiwani õhutõrje tuvastustsooni (ADIZ) veel 56 Hiina lennukit, nende seas tuumarelvade võimekusega pommitajad.

ADIZ ei ole sama, mis Taiwani territoriaalne õhuruum, vaid hõlmab oluliselt suuremat ala, mis kattub osalt Hiina enda õhutõrje tuvastustsooniga ja ulatub paiguti isegi mandrini.

Läinud aastal sisenes Taiwani kaitsetsooni rekordilised 380 Hiina sõjalennukit, kuid tänavu oktoobri seisuga on sisenemisi olnud juba üle 600.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles