EL: tüli USAga Prantsusmaa allveelaevade pärast on möödas (1)

Copy
USA Virginia-klassi tuumaallveelaev. Taolisi tellis Prantsuse meelehärmiks ka Austraalia.
USA Virginia-klassi tuumaallveelaev. Taolisi tellis Prantsuse meelehärmiks ka Austraalia. Foto: Sean D. Elliot/The Day/AP/Scanpix

Kibe Atlandi-ülene tüli on lõppenud, ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht reedel, kuu aega pärast seda, kui Prantsusmaa kaotas oma nördimuseks USA-le tohutu allveelaevalepingu Austraaliaga.

«Me ei kavatse olla masohhistid ja nõuda veel kord oma probleemide lahendamist,» ütles ELi välispoliitika juht Josep Borrell Washingtoni külastades.

«Oli selline vahejuhtum, mingi arusaamatus, kommunikatsiooni puudumine,» ütles ta ajakirjanikele.

«Sellega on kõik, see on läbi. Liigume edasi.»

Prantsusmaa kutsus septembris konsultatsioonidele oma suursaadikud, süüdistades Ühendriike valelikkuses ja Austraaliat äraandlikkuses, kui Canberra oli tühistanud mitme miljardi dollari suuruse lepingu Prantsuse tavaallveelaevadele.

Austraalia teatas, et on otsustanud Hiinaga kasvavate pingete tõttu soetada hoopis tuumaallveelaevad, ja omandas õiguse sellele tehnoloogiale osana uuest kolmepoolsest liidust USA ja Suurbritanniaga.

Pinged hakkasid leevenema, kui USA president Joe Biden vestles telefonitsi oma Prantsuse kolleegi Emmanuel Macroniga ja ütles, et Washington võinuks oma ajaloolist liitlast paremini teavitada.

Borrell väljendas toona solidaarsust Prantsusmaaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles