Türkmenistanis toimuvad presidendivalimised

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov.
Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov. Foto: SCANPIX

Türkmenistanis toimuvad täna presidendivalimised, ametisolev riigipea Gurbangulõ Berdõmuhammedov seisab formaalsuseks peetavatel valimistel vastamisi seitsme sümboolse vastaskandidaadiga.

Türkmenistanis ei ole ühtegi opositsioonierakonda, kuulekas riiklik meedia ülistab presidenti igapäevaselt. Inimõiguslased peavad kõrberiiki, mis valdab umbes nelja protsenti maailma gaasivarudest, üheks kõige rõhuvamatest maailmas.

Berdõmuhammedov, 55-aastane hambaarst, sai presidendiks 2007. aastal pärast riigi esimese postsovetliku liidri Saparmurat Nijazovi ootamatut surma. Tema võim 5,5 miljoni elanikuga riigis on sõna otseses mõttes piiramatu. Berdõmuhammedov on ka peaminister, relvajõudude juhataja ning ainsa erakonna – Türkmenistani demokraatliku partei esimees.

Tema riiklikult heaks kiidetud hüüdnimi on Arkadag, mida tõlgendatakse türkmeenikeelse sõnana «kaitsja». Samuti sai ta mullu oktoobris tiitli Türkmenistani kangelane, mille tema eelkäija pälvis kuuel korral.

Seitse oponenti, kelle nimed koos Berdõmuhammedoviga hääletussedelile kanti, on valitud valitsusministrite ja riiklike ettevõtete juhtide seast. Nende nimekirjas on muu hulgas veeressursside ja energiaminister, riiklike gaasi- ja naftaettevõtete esindajad ning tekstiilivabriku direktor.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) on keeldunud saatmast vaatlejaid valimistele, öeldes, et missiooni kohalolek ei anna midagi, võttes arvesse piiratud vabadusi ning poliitilise võistluslikkuse puudumist riigis.

Tänavu jaanuaris, vaid viis päeva enne presidendikandidaatide registreerimisaja lõppu, jõustus Türkmenistanis seadus, mis lubab registreerida opositsioonierakondi. Ent pole tõenäoline, et mõni uus partei ohustaks Berdõmuhammedovi erakonna domineerimist.

2007. aasta veebruaris kogus Berdõmuhammedov Nijazovi surma järel korraldatud valimistel 89 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles