Myanmari huntat ja Talibani pahandab nende saadikute ÜROst tõrjumine

Copy
ÜRO peakorter New Yorgis. Foto on illustratiivne.
ÜRO peakorter New Yorgis. Foto on illustratiivne. Foto: Angela Weiss / AFP / SCANPIX

Myanmari hunta ja Talibani võimud Afganistanis sarjasid neljapäeval ÜROd otsuse eest mitte kinnitada ametisse nende valitud esindajaid maailmaorganisatsioonis.

Suursaadikuid ametisse kinnitav komitee kohtus kolmapäeval, kuid lükkas otsuse tegemise edasi, ütlesid diplomaadid.

Allikate sõnul võeti otsus vastu ühehäälselt, seejuures leidsid üksmeele USA, Hiina ja Venemaa.

See tähendab, et ÜROs esindavad Myanmari ja Afganistani saadikud, kelle nimetasid ametisse kummagi nüüdseks kukutatud valitsused.

«See otsus ei peegelda tegelikku olukorda ja eksistentsi meie riigis,» ütles veebruaris võimu haaranud Myanmari hunta pressiesindaja Zaw Min Tun.

Otsusega jääb Myanmari saadikuks Aung San Suu Kyi valitsuse määratud Kyaw Moe Tun.

Saadik pälvis tähelepanu vahetult pärast riigipööret, kui ta näitas ÜROs «Näljamängude» filmisarjast pärit kolmesõrmelist tervitust, mille on üle võtnud Myanmari demokraatiameelsed meeleavaldajad.

USA prokurörid ütlesid augustis, et on esitanud süüdistused kahele Myanmari kodanikule, keda kahtlustatakse plaanis saadikut rünnata. Hunta on seotust rünnakuplaaniga eitanud ja valinud enda saadikukandidaadiks endise sõduri Aung Thureini.

Afganistanis augustis võimu haaranud islamiliikumine Taliban palus septembris kinnitada enda saadikuks Suhail Shaheeni, kes vahetaks välja kukutatud presidendi Ashraf Ghani määratud Ghulam Isaczai.

Shaheen säutsus Twitteris, et ÜRO on võtnud «afganistani rahvalt nende legitiimse õiguse».

«Meil on afganistani rahva toetus ja me suudame riiki, selle rahvast ja piire kaitsta,» lisas ta.

Isaczai töötab endiselt Afganistani kontoris ÜRO peakorteris. Hiljuti osales ta ÜRO Julgeolekunõukogu istungil, kus ta Talibani avalikult kritiseeris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles