Kim Jong-ili vanim poeg pole võimust huvitatud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam.
Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam. Foto: Reuters / Scanpix

Kommunistliku Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili vanim poeg Kim Jong-nam pole enda sõnul riigijuhi kohast huvitatud.


Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatel ei soovi 67-aastase riigijuhi kolmest pojast vanim Kim Jong-nam saada kommunistliku riigi presidendiks, vahendas BBC News.

«Keegi ei saa midagi kindlat väita ja otsuse teeb ainult isa,» ütles nädalavahetusel Pekingit külastanud 37-aastane Kim Jong-nam ajakirjanikele.

Lõuna-Korea meedia teatel kavatseb põdur Põhja-Korea liider määrata oma mantlipärijaks aga 25-aastase noorima poja Kim Jong-umi. Ka USA luureallikatele toetunud Jaapani päevalehe Yomiuri andmetel on Šveitsis õppinud Kimi perekonna noorim poeg kõige tõenäolisem kandidaat riigijuhi kohale.

Põhja-Korea liidri varasemast kooselust näitleja Sung Hae-rimiga sündinud Kim Jong-nam ei soovinud kommenteerida kuuldusi, nagu võiks tema poolvennast saada Põhja-Korea uus liider. Samuti keeldus ta vastamast küsimustele, mis puudutasid tema isa tervislikku seisundit.

USA ja Lõuna-Korea ametnike andmetel tabas 67-aastast kommunistlikku liidrit möödunud aasta augustis insult, mis seadis kahtluse alla tema võime riiki edasi juhtida ning ka selle, kes teeb otsuseid, mis puudutavad tuumaprogrammi. Mõned väljaanded spekuleerisid isegi teemal, et paariariigi juht võib olla hinge heitnud.

Põhja-Korea ametlik meedia on väited riigipea võimalikust haigusest tagasi lükanud. Eelmisel nädalal kohtus Kim Jong-il aga Hiina rahvavabariigi delegatsiooniga, mis lõpetas spekulatsioonid tema võimalikust surmast. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles