Põhja-Korea liider ei maininud aastalõpukõnes kordagi USA-d

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un seadis võimuerakonna kongressi aastalõpukõnes esikohale majanduse ning ei maininud kordagi USA-d, teatas laupäeval riigimeedia.

Poliitiliste ja diplomaatiliste seisukohavõttude asemel, mille tõttu Kimi uusaastakõnesid on viimastel aastatel tähelepanelikult jälgitud, keskendus Põhja-Korea liider Tööpartei keskkomitee penaaristungi kõnes toiduga kindlustatusele ja arengule.

Põhja-Korea on kehtestanud range blokaadi kaitseks koroonapandeemia eest, kuid see on andnud tõsise hoobi majandusele.

Kim tunnistas reedese parteiistungi kõnes, et olukord oli 2021. aastal raske, ja püstitas eesmärgid uueks aastaks, vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Ta iseloomustas uue aasta väljakutseid kui «võitlust elu ja surma peale» ning seadis eesmärgiks otsustavad edusammud rahva toidu-, rõiva- ja eluasemeprobleemide lahendamises, tõi KCNA välja.

Lõuna-Korea keskpanga hinnangul kahanes Põhja-Korea majandus koroonapandeemia ja piiride sulgemise tõttu 2020. aastal rohkem kui kunagi viimase 20 aasta jooksul.

Karta on täiemõõdulist toidukriisi ja üks ÜRO inimõigusekspert hoiatas oktoobris, et kõige kaitsetumaid inimesi ähvardab nälg.

Kimi sõnul on pandeemiast jagusaamine üks saabuva aasta peaeesmärke.

«Erakorraline epideemiaennetustöö tuleb seada riigi tegevuses esikohale,» ütles ta.

Kim ei maininud kõnes USA-d ega rääkinud otseselt välispoliitikast. Ta kinnitas aga, et Pyongyang jätkab sõjalise võimsuse arendamist.

«Kim võib olla aru saanud, et komplekssete sõjalise arengu plaanide avaldamine olukorras, kus inimesed väljaspool Pyongyangi kannatavad toidupuuduse ja raskete tingimuste all, ei pruugi olla sel aastal kõige parem mõte,» ütles veebilehe NK News spetsialist Chad O'Carroll Twitteris.

«Põhja-Korea keskendub 2022. aastal pigem ellujäämisele ja ei tea hästi, mida hetkel välispoliitikaga ette võtta.»

Põhja-Koreale on kehtestatud rida rahvusvahelisi sanktsioone tuuma- ja ballistiliste rakettide programmi tõttu, mis Kim Jong-uni ajal on jõudsalt arenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles