Macroni teine ametiaeg algab suurte väljakutsetega

Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron alustab täna oma teist ametiaega, kuid uue valitsuse osas valitseb enne tuleval kuul toimuvaid parlamendivalimisi ebakindlus.

Macron (44) saavutas 24. aprillil toimunud presidendivalimiste teises voorus selge võidu paremäärmuslik Marine Le Peni üle, kuid koduste reformide jaoks vajab ta veel parlamendienamust.

Eeldatakse, et Macroni uue valitsuse koosseis annab tooni ette, milliseks kujuneb parlamendivalimiste kampaania.

Prantsuse meedias on levinud spekulatsioonid, et peaministriks võib saada naine. Peamiselt on kõne all prantslannast UNESCO peasekretär Audrey Azoulay ning praegune tööminister Élisabeth Borne.

«See on otsustatud, kuid keegi ei tea, kes see on,» ütles presidendi anonüümseks jääda soovinud nõunik AFPle.

Avavalikku sõnumit on oodata tuleva nädala alguses.

Macroni erakond Edasi, Vabariik! (La République En Marche! – LREM) võttis enne 12. ja 19. juunil toimuvaid valimisi uue nime Uuestisünd (Renaissance), üritades tuua erinevad tsentristlikud ja paremtsentristlikud jõud ühise loosungi alla «Üheskoos».

Prantsuse seni killustunud vasakparteid koonduvad aga endise trotskisti Jean-Luc Mélenchoni ümber, kes püüab Macroni plaane nurjata.

Samuti võitlevad 577-liikmelise rahvusassamblee kohtade nimel Le Peni juhitud Rahvuslik Liikumine ning vabariiklased, kelle eesmärk on saavutada leevendus neile presidendivalimistel osaks saanud pettumusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles