USA ei saada Ukrainale Venemaad tabada võivaid raketisüsteeme (9)

Copy
USA president Joe Biden väljumas presidendikopterist Marine One.
USA president Joe Biden väljumas presidendikopterist Marine One. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA president Joe Biden ütles täna, et vaatamata Kiievi tungivatele palvetele ei saada USA Ukrainale raketisüsteeme, mis võivad tabada sihtmärke Venemaa territooriumil.

«Me ei saada Ukrainasse raketisüsteeme, mis võivad tabada Venemaad,» ütles Biden ajakirjanikele.

Ühendriigid on andnud Ukrainale küllaldaselt sõjalist abi ja raskerelvastust alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril, ent Kiiev ütleb, et vajab hädasti ka kaugmaarakette, mis oleksid võrdsed Moskva väeüksuste kasutatavatega.

Kiiev on palunud Washingtonilt mobiilseid kaugmaa raketisüsteeme M270 MLRS ja M142 Himars, mis on suutelised samaaegselt välja tulistama mitu raketti ja lennutama need kuni 300 kilomeetri kaugusele – kaheksa korda kaugemale kui suurtükimürsud.

See võib anda Ukraina väeüksustele võimekuse tulistada täppislaskudega rakette kaugele Venemaa rindeväe selja taha, ehkki esialgu on selgusetu, kas see oleks ukrainlaste eesmärk.

«Kui lääs tegelikult tahab Ukraina võitu, siis võib-olla on aeg anda meile kaugmaa raketisüsteeme,» säutsus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Mõhhailo Podoljak.

«Raske on võidelda, kui sind rünnatakse 70 kilomeetri kauguselt ja sul pole midagi, millega vastata,» kirjutas ta.

Ühendriigid teatasid varem mais veel 40 miljardi dollari suurusest abist, millega seoses spekuleeriti, et sedapuhku võib pakett sisaldada ka soovitud kaugmaarelvastust.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles