Kaitseminister: Hiina võitleb lõpuni Taiwani iseseisvumise peatamise nimel (1)

Copy
Hiina kaitseminister Wei Fenghe esinemas 19. Shangri-La Dialoogi foorumil Singapuris 12. juunil.
Hiina kaitseminister Wei Fenghe esinemas 19. Shangri-La Dialoogi foorumil Singapuris 12. juunil. Foto: Caroline Chia / Reuters / Scanpix

Hiina kavatseb «võidelda päris lõpuni», et peatada Taiwani iseseisuvse väljakuulutamist, ütles suurriigi kaitseminister pühapäeval.

Ühendriikide ja Hiina vahelised pinged saare pärast on viimasel ajal kerkinud kõrgele.

«Me võitleme iga hinna eest ja me võitleme päris lõpuni. See on ainus valik Hiina jaoks,» ütles kaitseminister Wei Fenghe Singapuris peetaval julgeolekualasel tippkohtumisel Shangri-La Dialoog.

«Need, kes ajavad taga Taiwani iseseisvust katsega lõhestada Hiinat, ei lõpeta kindlasti hästi,» ütles ta, lisades, et keegi ei tohi alahinnata Hiina relvajõudude otsustavust ja võimekust tagada oma territoriaalne terviklikkus.

Wei kõne järgnes USA kaitseministri Lloyd Austini kõnele, milles ta süüdistas Hiinat «provokatiivse ja destabiliseeriva» sõjalises tegevuses saare lähedal.

Pekingi kohaselt on demokraatlik ja suure autonoomiaga Taiwan osa emamaa territooriumist, oodates tagasi selle rüppe naasmist. Hiina võimud ei kõhkle vajadusel taasühinemise ellu viimiseks ka jõudu kasutada.

USA ja Hiina pinged on viimasel ajal eriti pinevad, kuna Pekingi õhutsi korraldatud piiririkkumised ei meeldi Washingtonile, kuna need lendavad läbi Taiwani õhukaitse kontrolltsoonist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles