USA kongressi sõjaline eelarve ei luba F-16 Türgile müüa

Copy
USA õhujõudude hävituslennuk F-16 Fighting Falcon.
USA õhujõudude hävituslennuk F-16 Fighting Falcon. Foto: Msgt. Matthew Plew/U.S. Air/Planet Pix/ZUMA/Scanpix

USA esindajatekoda hääletas 2023. aasta sõjalise eelarve muudatuste üle, mis keelasid uute hävitajate F-16 müügi Türgile, vahendas Politico.

«See oli kaasdemokraatide poolt järjekordne löök (Joe Bideni) administratsiooni pingutustele,» kirjutab Politico.

Demokraat Chris Pappase ja mitme muu seadusandja muudatuse poolt hääletas 244 kongressi liiget, sealhulgas 184 demokraati ja 60 vabariiklast, teatas väljaanne.

Pappase algatus sisaldas iga-aastastes kaitsepoliitika seadustes sätet, mis keelab USA-l lennukite müümise või üleandmise, välja arvatud juhul, kui administratsioon kinnitab, et see on «USA riikliku julgeoleku jaoks kriitilise tähtsusega».

Ajaleht meenutab, et USA administratsioon tegi olulisi pingutusi tagamaks, et Türgi võtaks tagasi oma vastuväited Soome ja Rootsi liitumisele NATO-ga. Pärast seda, kui türklased, soomlased ja rootslased jõudsid eelmisel kuul NATO tippkohtumisel kokkuleppele, teatas Biden samal tippkohtumisel oma toetusest Ameerika hävituslennukite tarnimisele Türgile.

Vaatlejad märgivad, et F-16 müümisest keeldumine võib viia selleni, et Türgi parlament blokeerib Soome ja Rootsi liitumisprotokolli ratifitseerimise.

Varem ütles Türgi presidendi administratsiooni kommunikatsiooniosakonna juht Fahrettin Altun Soome ajalehele Helsingin Sanomat: «Meil on täiesti õigustatud nõudmised. Kui neid ei täideta, on ühe stsenaariumi järgi Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse küsimus ohus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles