Šotimaa majutab Ukraina põgenikud kruiisilaevale

Copy
Suurbritannia (vasakul) ja Šoti lipp.
Suurbritannia (vasakul) ja Šoti lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Šotimaa alustas Vene sissetungi eest põgenenud Ukraina pagulaste majutamist kruiisilaevale, mis asub Edinburgh' külje all, teatas valitsus.

Esimesed ukrainlased toimetati selleks kohaldatud laevale M/S Victoria teisipäeval, kriitikute sõnul on taoline otsus tõenäoliselt ebaturvaline ja ka sobimatu.

Šoti valitsus kavatseb kasutada laeva, mille pardal on täishõives personal, kuni 1700 Ukraina sõjapõgeniku majutamiseks 739 kajutis kuni jaanuarini.

Valitsuse kohaselt on ukrainlastel ligipääs tugiteenustele, seal hulgas tervishoiule ja hüvedele, samuti on neil piiramatu ligipääs kaldapealsetele teenustele.

«Me ei taha, et inimesed kulutavad rohkem aega ajutistes majutustes, näiteks laeval, kauem kui see on absoluutselt hädavajalik,» ütles valitsuse minister Shona Robison.

Opositsioonierakonnad ja heategevusorganisatsioonid on samas väljendanud muret, muu hulgas ka nooremate pagulaslaste kooliskäimise koha pealt ning võimaliku COVID-19 puhkemise suhtes laeva pardal.

«Sõja eest põgenenud inimestele lubati turvalist peatuspaika Šotimaal, ent selle asemel on nad kinni kruiisilaeval,» ütles Šoti leiboristide esindaja Sarah Boyack.

Šotimaa on pakkunud eluaset enam kui 9000 Ukrainast tulnud pagulasele pärast Venemaa sissetungi nende kodumaale 24. veebruaril.

Seni on Suurbritanniasse jõudnud valitsuse abiprogrammi kaudu ligi 100 000 ukrainlast, ent Šotimaa peatas oma programmi juuli esimeses pooles seoses uute elupaigataotlejate hüppelise kasvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles