Beirutis varisesid kokku suurplahvatuses kannatada saanud viljahoidlad

Copy
Varisevad viljahoidlad Beirutis 23. august 2022.
Varisevad viljahoidlad Beirutis 23. august 2022. Foto: Lujain Jo/AP Photo/Scanpix

Liibanoni pealinnas Beirutis kukkus teisipäeval kokku veel kaheksa viljahoidlat, mis said kannatada 2020. aasta ülivõimsas plahvatuses, teatasid AFP kohalikud korrespondendid juba kolmandast sarnasest varingust viimase kuu jooksul.

Sadama põhjaosa kohale kerkis varingu järel suur tolmupilv, kui kokku kukkusid viimased sealsed viljahoidlad, mis said plahvatuses tõsiselt kannatada. Hoidlates on alates juulist lõõmanud ka tulekahju, kuna seal olnud vili süttis suvekuumuse tõttu.

Lõunapoolsed hoidlad on märksa stabiilsemas seisus ning neid kohene varisemine ei ohusta, ütles Prantsuse tsiviiltaristu insener Emmanuel Durand, kes on hoidlatesse paigaldanud vastavad andurid.

Hoidlad püüdsid kinni arvestatava lööklaine ülivõimsast plahvatusest, mis tekkis ammooniumnitraatväetise väärast ladustamisest.

Beiruti sadamas 4. augustil 2020 kärgatanud plahvatus nõudis enam kui 200 inimelu.

Ülejäänud hoidlad kukkusid kokku vastavalt 31. juulil ja 4. augustil.

Aprillis andis Liibanoni valitsus korralduse hoidlad lammutada, ent see toiming jäeti pausile, osaliselt seetõttu, et suurplahvatuse ohvrite omaksed tahtsid neid säilitada omalaadse memoriaalina.

Valitsus kiitis eelmisel nädalal heaks 25 000 ruutmeetri suuruse ala eraldamise sadamas, kuhu peaks rahvusvaheliste doonorite toel kerkima uued viljahoidlad. See ala oleks suurem kui praegune hoidlate alune territoorium, mis laiub 21 000 ruutmeetril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles