Vaatlejad: Vene rünnakud Süürias on alates Ukraina sõjast vähenenud

Copy
Vene sõjaväelased Süüria lõunaosas Daraa al-Baladis.
Vene sõjaväelased Süüria lõunaosas Daraa al-Baladis. Foto: Sam Hariri / AFP / Scanpix

Venemaa rünnakud Süürias on vähenenud alates Moskva okupatsiooniväe sissetungist Ukrainasse ja seega on saanud seal surma varasemaga võrreldes ka vähem inimesi, teatas sõjategevust kajastav vaatluskeskus täna, mil möödub seitse aastat Kremli sekkumisest selle Lähis-Ida riigi kodusõtta.

Viimase aasta jooksul on Vene rünnakutes Süürias hukkunud kokku 241 inimest, kellest enamik on islamistliku liikumise Islamiriik võitlejad. Kuid samas on nende seas ka 28 tsiviilisikut, teatas Londonis tegutsev Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, mis tugineb oma allikatele Süürias.

Tegemist on madalaima venelaste käe läbi surma saanud inimeste arvuga alates 30. septembrist 2015, mil Venemaa alustas Süürias rünnakuid autoritaarse presidendi Bashar al-Assadi valitsuse toetamiseks.

«Venemaa roll on üldiselt vähenenud Süürias alates Ukraina sõja algusest,» märkis keskus viitega Moskva täiemahulisele sõjategevusele, mis pärast 2014. aasta Krimmi annekteerimist sai jätku 24. veebruaril, kui Kremli okupatsiooniväed sisenesid Ukrainasse.

Moskva on olnud üks peamisi poliitilisi, majanduslikke ja sõjalisi toetajaid Damaskusele alates kodusõjast, mis vallandus Süürias 2011. aasta märtsis.

Venemaa sõjaline sekkumine oli Assadi jaoks ülimalt olulise tähtsusega, kuna tõi pöörde sõjas, milles selle hetkeni olid Damaskuse väed suure osa territooriumist mässulistele ja islamistide rühmitustele.

Keskuse kohaselt on Venemaa sõjaväelaste rünnakutes seitsme aasta vältel saanud surma enam kui 21 000 inimest, nende seas vähemalt 8697 tsiviilelanikku, kellest umbes veerand olid lapsed.

Süüria kodusõjas on tapetud umbes pool miljonit inimest, miljonid on olnud sunnitud kodudest lahkuma ning sõjategevus on laastanud suure osa riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles