Zelenskõi: Venemaa otsus nõuab ÜRO ja G20 karmi reageeringut (2)

Copy
Kaubalaevad Ukraina teraviljaga ootavad kontrollimist Türgi vetes.
Kaubalaevad Ukraina teraviljaga ootavad kontrollimist Türgi vetes. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

Venemaa otsus lõpetada osalemine ÜRO vahendatud leppes, millega võimaldati teraviljaeksporti Ukraina Musta mere sadamate kaudu, nõuab karmi reageeringut ÜRO, G20 ja teistel tasanditel, ütles eile õhtul Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Venemaalt tuli täna üsnagi etteaimatav teade selle kohta, et nad lõhuvad lõplikult teraviljaekspordi algatuse. Tegelikult ei ole see nende tänane otsus,» ütles Ukraina president oma traditsioonilises videopöördumises.

«Venemaa asus teadlikult toidukriisi süvendama juba septembris, kui blokeeris laevade liikumise meie toiduainetega.»

Ta märkis, et «septembrist kuni tänase päevani on teraviljakoridori kogunenud juba 176 laeva, mis ei saa liikuda oma marsruudil. See on toit rohkem kui seitsmele miljonile tarbijale. Mõned viljavedajad on oodanud juba üle kolme nädala».

Alžeeria, Egiptus, Bangladesh, Vietnam - need ja teised riigid võivad kannatada tahtlikult esilekutsutud toidukriisi süvenemise tõttu, lisas Zelenskõi.

Ukraina presidendi sõnul on «praegu vaja karmi rahvusvahelist reageeringud, seda nii ÜRO kui ka teistel tasanditel, seal hulgas »suure kahekümne« tasandil».

«Ukraina oli ja võib olla ka edaspidi üks globaalse toidujulgeoleku tagaja. Venemaa terror ja santaaž peavad kaotama. Inimkond peab võitma,» rõhutas Zelenskõi, lisades, et ta tänab kõiki, kes aitavad seda aega lähemale tuua.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles