Läänekaldal kolm juuti tapnud palestiina nooruk lasti maha

Copy
Iisraeli uurijad Arieli tööstuspiirkonnas Läänekaldal 15. november 2022.
Iisraeli uurijad Arieli tööstuspiirkonnas Läänekaldal 15. november 2022. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Okupeeritud Jordani jõe läänekaldal tappis noor palestiinlane kolm iisraellast ning pussitas veel mitut inimest, enne kui üks sõdur auto ärandanud ja sellega inimese tapnud ründaja maha laskis, teatasid Iisraeli ja Palestiina ametiisikud.

Verine kurbmäng leidis aset päeval, mil Iisraelis vannutatakse ametisse parlamendi uus koosseis, mille kooslus toob võimule juudiriigi ajaloo kõige parempoolsema valitsuse, kes on lubanud senisest veelgi jõulisemalt hakata tegelema nõndanimetatud palestiina vägivalla mahasurumisega.

Iisraeli armee teatel leidis pussitamiste rünnak aset Arieli tööstustsoonis.

«Terrorist saabus tsooni väravasse ja pussitas piirkonnas tsiviilelanikke,» seisis armee avalduses.

Iisraeli kiirabiteenistus Magen David Adom teatas, et üks 35-aastane mees suri noahaavadesse, teine mees suri sündmuskohal. Veel kaks inimest said tõsiselt pussitada.

Seejärel siirdus ründaja lähedalasuvasse bensiinijaama ning pussitas veel inimesi, ärandas sealt auto ja põgenes, märkis armee. Veidi aega hiljem tekitas ründaja tahtlikult autoõnnetuse ning rammis veel üht 50-aastast meest, kes suri. Lisaks pussitas palestiinlane veel üht meest maanteel, kes viidi raskes seisus haiglasse.

Relvajõud teatasid, et üks sõdur «neutraliseeris» palestiinlasest ründaja ning alustas ulatuslikku operatsiooni teise inimese tabamiseks, keda on alust kahtlustada rünnakuga seotuses.

Palestiina tervishoiuministeeriumi teatel oli Iisraeli sõduri tapetud palestiinlane 18-aastane Mohammed Souf.

AFP ajakirjanik kirjutas, et armee oli varem korraldanud haarangu Soufi kodus Harises, mis on Arieli lähistel asuv küla.

Vägivald okupeeritud Läänekaldal on muutunud eriti julmaks ja sagedaseks pärast märtsit, kui Iisrael alustas pea igapäevaseid reide vastuseks reale ohvritega rünnakutele iisraellaste vastu.

Esmaspäeval tapsid Iisraeli sõdurid palestiina neiu Fulla al-Masalma vaid päev enne tema 16-aastaseks saamist, öeldes, et ta oli kihutanud autoroolis nende suunas.

Ametist lahkuv Iisraeli peaminister Yair Lapid saatis oma kaastundeavalduse leinavatele peredele ning ütles, et ehkki julgeolekujõududel on õnnestunud lammutada suuri võitlejate taristuid, «tuleb meil seda lahingut iga päev uuesti alustada».

Lapidi ja ta liitlasi ei saatnud 1. novembri valimistel paraku edu ning neil tuli parlamendienamus loovutada endisele parempoolsele peaministrile Benjamin Netanyahule ja tema liitlastele, kes said 120-kohalises knessetis 64 mandaati.

Paremäärmusliku Religioosse Sionismi partei üks kaasjuhtidest Betzalel Smotrich, kellest saab tõenäoliselt üks peamisi poliitikuid Netanyahu uues valitsuskoalitsioonis, ütles, et teisipäevane rünnak on «valus meeldetuletus kõige kiireloomulisemast teemast meie laual».

«Me peame tooma julgeoleku tagasi kõigile iisraellastele,» ütles ta Twitteris.

Euroopa Liidu suursaadik Iisraelis Dimiter Tzantchev mõistis rünnaku hukka ja avaldas surnute peredele kaastunnet.

Iisrael on okupeerinud Läänekallast alates 1967. aastal peetud Kuuepäevasest sõjast saadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles