Läti lapsevanemad nõuavad vene keele tundidele alternatiive (7)

Postimees
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP / SCANPIX

2026/2027. õppeaastast peavad kõik haridusasutused pakkuma teise võõrkeelena ühte Euroopa Liidu ametlikest keeltest, teatas Läti haridus- ja teadusministeerium eile.

«Valitsusevahelise kokkuleppena võib selleks olla ka mõni teine keel, aga ilmselt ei jää valikuvariandiks vene keel,» vahendas Läti rahvusringhääling ministeeriumi selgitust. 

«ELi ametlike keelte õppimine aitab kaasa noorte integreerumisele Euroopa haridusruumi, mis omakorda avab ulatuslikud töövõimalused nii Euroopa Liidus kui väljaspool seda,» seisis teates. 

Esimese võõrkeele õpetamist alustatakse 1. klassist ning see peab olema üks ELi ametlikest keeltest - kõige sagedamini valitakse inglise keel. Teise võõrkeele õpetamine algab 4. klassis ning selle määrab õppeasutus ise.

2021. aastal koolides läbi viidud uuringu kohaselt ei paku ligi pooled Läti koolid valikuvõimalust. Enam kui 300-s koolis õpetatakse õpilastele teise võõrkeelena ainult vene keelt.

Haridus- ja teadusministeeriumi sõnul on märkimisväärselt suurenenud lapsevanemate nõudlused pakkuda vene keele õppimisele alternatiive. 

Kavandatakse kolmeaastast üleminekuperioodi, mille jooksul peavad koolid võõrkeeleõpetajaid leidma ning olemasolevaid töötajaid ümberõppele suunama. Ministeerium on alustanud läbirääkimisi Läti Rahvusliku ülikooliga, et õppeprogrammid vastaksid tulevasele nõudlusele. 

Kahjuks on Lätis puudus kõikidest õppeainete õpetajatest ning on ebatõenäoline, et ületunde töötavad inimesed leiavad aega uue eriala omandamiseks, kirjutab Läti rahvusringhääling. 

«Erineva võõrkeele pakkumise küsimust koolides on arutatud Läti presidendi Egils Levitsiga, kes rõhutas vajadust edendada ja tagada Euroopa Liidu ametlike keelte pakkumist,» sõnas haridus- ja teadusminister Anita Mužniece.

«See on aeg, mil peame rohkem kui kunagi varem tugevdama Läti põhiväärtusi - riigikeele ametlikkust ja tugevat Lätit Euroopa Liidu ühises peres,» lisas Mužniece.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles