Mitu Ukraina ametnikku astus korruptsioonisüüdistuste taustal tagasi (1)

Copy
Ukraina presidendikantselei asejuht Kõrõlo Tõmošenko oma tagasiastumiavaldusega 24. jaanuaril 2023.
Ukraina presidendikantselei asejuht Kõrõlo Tõmošenko oma tagasiastumiavaldusega 24. jaanuaril 2023. Foto: KYRYLO TYMOSHENKO VIA TELEGRAM/Reuters/Scanpix

Mitu kõrget Ukraina ametnikku teatas teisipäeval tagasiastumisest, samal ajal kui riigi kaitseministeeriumi raputab korruptsiooniskandaal seoses toidu hankimisega.

Tagasiastunud ametnike seas on asekaitseminister Vjatšeslav Šapovalov, kes vastutas armee logilistilise toe eest, ja presidendi kantselei asejuht Kõrõlo Tõmošenko.

Tagasiastumised langevad ajale, mil riigi kaitseministeeriumi süüdistatakse lepingute sõlmimises, millega hangiti toitu ülepaisutatud hindadega.

Ministeerium nimetas süüdistusi alusetuks, kuid lisas, et Šapovalovi lahkumine aitab säilitada ühiskonna ja rahvusvaheliste partnerite usalduse.

Tõmošenko teatas sotsiaalmeedias, et esitas lahkumisavalduse ja tänas presidenti usalduse ja võimaluse eest teha head. Tagasiastumise põhjuseid ta ei avaldanud.

Tõmošenko on varem olnud seotud mitme skandaaliga. Mullu oktoobris süüdistati teda Ukrainale humanitaarotstarbeks annetatud auto kasutamises isiklikuks tarbeks.

Lisaks teatas Ukraina peaprokuratuur teisipäeval peaprokuröri asetäitja Oleksi Sõmonenko tagasiastumisest.

Sõmonenkot süüdistati hiljuti puhkuse veetmises Hispaanias ja ühele Ukraina ärimehele kuuluva auto kasutamises.

President Volodõmõr Zelenskõi teatas esmaspäeval pöördumises, et keelab ametnikel välismaale reisimise, välja arvatud tööülesannete täitmiseks.

«Kui nad tahavad praegu puhata, tehku seda väljaspool riigiteenistust. Ametnikel ei lubata enam sõita välismaale puhkusele või muudel ametikohustustega mitte seotud põhjustel,» ütles ta.

Nädalavahetusel vallandati Ukraina taristuministri asetäitja, kes jäi vahele altkäemaksu võtmisega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles