Gaddafi valiti Aafrika Liidu juhiks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika Liidu 12. tippkohtumine Etioopia pealinnas Addis Ababas.
Aafrika Liidu 12. tippkohtumine Etioopia pealinnas Addis Ababas. Foto: Reuters / Scanpix

Skandaalne Liibüa liider Muammar Gaddafi valiti 53st Aafrika riigist koosneva organisatsiooni etteotsa.


Nelja aastakümne eest toimunud Liibüa sõjaväelise revolutsiooni juht kolonel Gaddafi valiti Aafrika Liidu (AU) juhiks, mis vähemalt oma põhikirjas on võtnud sihiks heaolu ja demokraatia edendamise sotsiaalse, majandusliku ning regionaalse integratsiooni kaudu.

AU liikmesriikide riigipead kogunesid Etioopia pealinna Addis Ababasse, kus sel nädalal toimub üleaafrikalise organisatsiooni tippkohtumine. Lisaks organisatsioonile uue juhi valimisele, arutavad liikmesriigid ka Aafrika Ühendriikide moodustamise võimalusi.

Ameerika Ühendriikide eeskujul loodava riigi idee suurimaks eestvedajaks on just Gaddafi, kes on aastaid vastavat kava propageerinud ja soovib oma aastase ametiaja jooksul sellega veelgi jõulisemalt edasi minna.

«Jätkan oma tegevust eesmärgi suunas, et meie suveräänsed riigid moodustaksid Ameerika Ühendriigid,» ütles Gaddafi.

Nimelt on ta avaldanud korduvalt soovi, et organisatsiooni kuuluvad riigid võiksid moodustada ühtsed kaitsejõud, võtta kasutusele ühisraha ning kaotada Schengeni viisaruumiga sarnaselt riikidevahelise piirikontrolli.

Gaddafi vahetas AU ametikohal välja Tansaania presidendi Jakaya Kikwete. Pärast valimistulemuste avalikustamist esines Gaddafi AU tähtsama võimuorgani assamblee ees kõnega, kus tutvustas oma programmi ja kavatsusi, teatas BBC News.

AU moodustati Aafrika Majandusühenduse ja Aafrika Ühtsuse Organisatsiooni (AOU) õigusjärgse järeltulijana 2001. aastal ja see hõlmab kõiki Aafrika riike, välja arvatud Mauritaaniat ja Guinead, mille liikmelisus peatati pärast eelmisel aastal toime pandud sõjaväelisi riigipöördeid ning Markokot, kes lahkus AOUst 80ndatel aastatel territoriaalsete vaidluste tõttu Lääne-Saharaga.

AU eesmärk on edendada rahu, julgeolekut, stabiilsust ja demokraatlikke valitsemistavasid üldiselt rohkete riigipöörete, kodusõdade, aidsiepideemia, suurte võlgnevuste ja korruptsiooni poolest tuntud Mustal mandril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles