Ukraina juhtkond küttis liigselt üles lootusi enne suvist pealetungi, kuid ka Lääs peaks end moraalselt süüdi tundma, et ei andnud õigel ajal ja vajalikke relvi, ütles sõja 600. päevale pühendatud intervjuus üks Ukraina tuntumaid ajaloolasi ja mõtlejaid, Lvivis asuva Ukraina katoliku ülikooli professor Jaroslav Hrõtsak. Ukraina sõja 600. päev sai täis täna.

Postimees rääkis Hrõtsakiga ka sõja 100., 200., 300., 400. ja 500. päeva puhul. Viited nendele intervjuudele leiate samuti käesoleva artikli lõpust.

Jaroslav Hrõtsak

63-aastane Hrõtsak on üks Ukraina tuntumaid ajaloolasi ja intellektuaale.

Hrõtsak on Ukraina katoliku ülikooli professor ja Lvivis asuva Ivan Franko rahvusliku ülikooli ajalooinstituudi direktor ning teadusajakirja Ukraine Modern peatoimetaja.

Ta kuulub Harvardi ülikooli Ukraina uuringute keskuse nõukogusse. Töötas aastail 1996–2009 Budapestis maineka Kesk-Euroopa ülikooli professorina.

1998. aastal nimetas Poola teadusajakiri Przegląd Wschodni tema raamatu «Esseed Ukraina ajaloost: ukraina rahvuse tekkimine» parimaks võõrkeelseks raamatuks Ida-Euroopa ajaloost. Üks tema lemmikteemasid on Ukraina rahvusliku liikumise ühe rajaja ja poeedi Ivan Franko elu uurimine.

Kommentaarid (1)
Copy