KOMMENTAAR Kas Türgi sekkub Lähis-Ida sõtta?

İzzet Yalın Yüksel
, Tartu Ülikooli politoloogia doktorant
Copy
Toetusmeeleavaldus palestiinlastele 28. oktoobril Istanbulis, kus president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas lääneriike selles, et nad ei takista Iisraelil Gazat ründamast. 
Toetusmeeleavaldus palestiinlastele 28. oktoobril Istanbulis, kus president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas lääneriike selles, et nad ei takista Iisraelil Gazat ründamast. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hamasi «Al-Aqsa tormi» nimeline terrorirünnak tekitas kõikjal maailmas erinevaid reaktsioone. Üks reaktsioon, mida väga teraselt jälgiti, oli Türgi oma. Viimasel paaril aastal arendas Türgi välja strateegia «Väärtuslik iseseisvus», mille eesmärk oli väidetavalt täiendada Türgi asutaja Mustafa Kemal Atatürki omaaegset visiooni «rahust kodumaal, rahust maailmas». Nüüd võib juhtuda, et Türgi naabruses kiiresti halvenenud julgeolekukeskkond hakkab Türgi senisele strateegilisele iseseisvusele toetuvat lähenemist õõnestama.

Kui Türgi majanduslik ja sõjaline võimekus kasvas, siis asetas see riigi piirkonnas võimupositsioonile, mis traditsiooniliselt on eeldanud vajadust täita naabrusega suheldes tasakaalustaja rolli. Selline tasakaalustamine on aidanud Türgil tulla tervena läbi Lähis-Ida, Kaukaasia ja Musta mere piirkonna arenguetappidest. Tänu sellele rollile, mille Türgi on endale ise valinud, pöördusidki kõigi silmad 7. oktoobri sündmuste järel Egiptuse ja Iraani, aga ka Türgi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles